• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Forto: Srbija i BiH zajedno apliciraju za rekonstrukciju pruge Sarajevo-Beograd

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

BiH i Srbija će vrlo brzo aplicirati prema Evropskoj komisiji za finansiranje rekonstrukcije željezničkog koridora od Sarajeva prema Beogradu, izjavio je danas u Sarajevu ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edin Forto.

 Forto: Srbija i BiH zajedno apliciraju za rekonstrukciju pruge Sarajevo-Beograd Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

On je rekao da je nakon sastanka sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem u toku priprema aplikacije prema Evropskoj komisiji kako bi se dobilo 40 ili 50 odsto sredstava za finansiranje tog projekta.

"Suštinski bi na taj način povezali Sarajevo i Beograd, a ono što je nama ključ jeste povezivanje BiH sa ostatkom Evrope putem željezničkog Koridora `Pet ce`, ali i obnova koridora koji ide od Novog Grada, Banjaluke, kroz Doboj, Tuzlu, Zvornik i dalje prema Srbiji", naveo je Forto.

On je objasnio da su to koridori koje treba uraditi i to po evropskim standardima, što podrazumijeva minimalnu brzinu od 120 kilometara na čas za kargo i putnički prevoz.

"Dok to radimo, potrebno je da otvorimo i nove projekte poput nečega što je ucrtano u TEN-T (transevropskoj) mreži Evropske komisije, poput pruge Čapljina-Nikšić i dalje prema Albaniji", rekao je Forto novinarima.

Prema njegovim riječima, to su projekti na koje se Evropa već oslanja, a namjera je da se i BiH tome pridruži i sustigne ostatak Evrope.

"Zanavljanje željezničke infrastrukture spor je i težak proces, nakon čega može slijediti liberalizacija tržišta, to je budućnost i bez toga nema opstanka", zaključio je Forto.

Forto je danas učestvovao u radu Međunarodne konferencije logistike u BiH koju je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH.

(SRNA/MONDO)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE