• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barel pao ispod 89 dolara: Trgovci strahuju da će visoki troškovi zakočiti privredu

Autor Dušan Volaš

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 89 dolara budući da je među ulagačima ponovo prevladala zabrinutost da će visoki troškovi zaduživanja zakočiti privredu i potražnju za energentima.

 Nafta Izvor: Shutterstock

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 2,02 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 88,90 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 87,13 dolara.

U fokusu je tržišta ove sedmice sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i njihovih saveznika o proizvodnoj politici. U srijedu ministri su odlučili zadržati proizvodnju na dosadašnjem nivou, rekla su dva izvora, i trgovci su se ponovo okrenuli monetarnoj politici.

"Fokus pozornosti tržišta pomakao se s tijesnog snabdijevanja u kratkom roku na implikacije (najava) da će kamatne stope ostati povišene kroz duže vremensko razdoblje i na očekivano prigušeno makrookruženje", objašnjava Kalum Mekferson iz Investeca.

Pitanje je kako će OPEK+ na sastanku krajem novembra odgovoriti na takvo okruženje, dodaje Mekferson.

Saudijska Arabija i Rusija potvrdile su u srijedu da će smanjivati isporuke do kraja godine, za ukupno 1,3 miliona barela dnevno. Moskva paralelno planira u novembru odlučiti hoće li i dalje smanjivati proizvodnju ili je možda povećati.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak rekao je da rusko-saudijski rezovi održavaju ravnotežu na naftnim tržištima, a naglasio je i pozitivan učinak ruske zabrane izvoza dizela i benzina, dodajući da vlada planira i dalje pratiti cijene goriva na domaćem tržištu.

Raspoloženje ulagača koči i jaki dolar koji smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama, prigušujući potražnju.

Jaki dolar izazivaće probleme na svim tržištima, uključujući i naftna, uprskoč trenutno povoljnom odnosu ponude i potražnje, ističe Džon Ivns iz PVM-a.

OPEK je odvojeno objavio da je barel nafte njegovih članica u utorak pojeftinio 1,43 dolara, na 93,56 dolara.

(Seebiz)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE