• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo finasija u četvrtak o poskupljenju goriva

Ministarstvo finansija Srbije u četvrtak, 29. maja, izjasniće se o predlogu za povećanje cene goriva.

 Ministarstvo finasija u četvrtak o poskupljenju goriva Izvor: MONDO

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije uputilo je prošlog četvrtka ministarstvima finansija i trgovine novi pravilnik o cenama goriva, kojim je predviđeno da gorivo uproseku poskupi za 12,48 odsto.

Prema tom predlogu, motorni benzin trebalo da bude skuplji u proseku za 6,86 dinara, a dizel goriva za 8,03 dinara po litru.

O predlogu povećanja cena goriva danas je raspravljano i na sednici Odbora Vlade Srbije za privredu i finansije. Kao jedna od mogućnosti ublažavanja efekta poskupljenja goriva na inflaciju, pominjano je i smanjenje akciza, ali, najverovatnije, do toga neće doći.

Prema informacijama Bete, računice su pokazivale da bi samo smanjenje akciza za šest dinara po litru benzina imalo efekat na sprečavanje rasta inflacije zbog predloženog poskupljenja goriva, ali bi u tom slučaju budžet bio na gubitku od 10 milijardi dinara.

Budžetski prihodi ne bi bili značajnije umanjeni da se akciza smanji za dinara do dva, ali to ne bi doprinelo ublažavanju rasta inflacije po osnovu primene novog cenovnika za gorivo.

Akciza na motorni benzin u Srbiji je 35,91 dinar po litru, za dizel goriva 19,1 dinar, za tečni naftni gas 11,1 dinar po litru, a za ostale naftne derivate 40,9 dinara.

Akcize su početkom godine usklađene sa prošlogodišnjom inflacijom i povećane su za 10,1 odsto.

U strukturi maloprodajne cene naftnih derivata akcize trenutno učestvuju sa oko 35 odsto, dok je oko 44 odsto proizvođačka cena, pet dinara je maloprodajna marža, a ostalo je porez na dodatu vrednost (PDV) koji je 18 odsto.

Prema mišljenju većine trgovaca naftnim derivatima, da bi cena goriva na pumpama bila niža država bi trebala da smanji akcize i da napravi jasnu strategiju kako bi ublažila stalan rast cena nafte na svetskom tržištu.

Energetski stručnjaci procenjuju da je smanjenje akciza kratkoročno rešenje problema i naglašavaju da bi država trebalo da razmišlja o stvaranju strateških rezervi nafte koje bi mogla da iskoristi u uslovima nestašice i visokih cena.

Prema mišljenju ekonomista, smanjenje akcize na gorivo smanjilo bi priliv u budžet i zbog toga se država ne odlučuje na tu meru.

U budžetu za ovu godinu planirani su prihodi od akciza od 111,2 milijardi dinara, od čega su akcize na derivate nafte 61,2 milijardi dinara.

Prošle godine, prema ranijim podacima, od akciza na naftne derivate ukupno je naplaćeno oko 50 milijardi dinara.

Akcize na naftne derivate su jedan od osnovnih prihoda u budžetu koji se koriste za izgradnju i održavanje puteva u Srbiji.

Poslednja promena cena naftnih derivata u Srbiji bila je 7. maja kada je gorivo na pumpama poskupelo u proseku za 5,25 odsto, odnosno motorni benzini je poskupeo za 2,7 dinara, a dizel goriva za 3,2 dinara.

Prema prošlonedeljnom preseku ministarstva energetike, nova cena motornog benzina i bezolovnog motornog benzina (BMB) od 95 oktana trebalo bi da bude 108,13 dinara, umesto sadašnjih 101,49 dinara po litru.

Dizel D-2 poskupeo bi na 94,19 dinara sa sadašnjih 86,9, eko 3 dizel na 98,34 dinara sa 90,59, a evro dizel na 103,19 dinara, sa sadašnjih 94,89 dinara.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE