• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik Privredne komore: Pad potražnje i izvoza iz RS, naredna godina biće "složena"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Godina koja se bliži kraju nije dala rezultate koji su privrednici Republike Srpske očekivali, rekao je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske. Predviđanja za narednu godinu nisu mnogo pozitivnija.

 Pero Ćorić Izvor: Screenshot

Ćorić je rekao da statistički pokazatelji za 11 mjeseci pokazuju pad industrijske proizvodnje u RS 2,9 odsto, pa prerađivačke industrije 6,4 odsto, a da je broj zaposlenih u ovom sektoru smanjen za 3,1 odsto.

"Izvoz iz Republike Srpske za privih 11 mjesecim manji je za 200 miliona, a uvoz manji za 130 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom je  74,7 odsto", rekao je Ćorić gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

"Roba koju najviše izvozimo je električna energija, nažalost izvozimo je kao sirovinu", požalio se Ćorić.

Pojašnjava da se privreda u RS i BiH suočila sa problemima među kojima se istoče pad potražnje, a da pojedina velika preduzeća zbog cijena energije i stanja na svjetskim tržištima nisu opšte radila ("RS Silikon"), ili imaju velikih probelema ("Mital" - rudnik Ljubija)

Napomenuo je da je najveći pad zabilježen u proizvodnji namještaja, 20 odsto, a pogođene su metalska i obućarska industrija.

Od pozitivnih pokazatelja Ćorić ističe prosječnu platu koja je u Republici Srpskoj u novembru isplaćena u iznosu 1.296 KM kao i povećanje javnih prihoda za 15 odsto, doprinosa isto tako i prihoda od indirektnih poreza za 18 odsto.

"Ako gledamo na prosječnu platu vidi se da je tržište rada 'proradilo', postoji nedostatak radne snage i došlo je do povećanja plata. Privrednici su bili prinuđeni na to", kaže Ćorić.

Iz Vlade je za četvrtak najavljena odluka o minimalnoj plati u RS za sljedeću godinu, a Ćorić smatra da bi "sve reko 800 KM bilo veliko opterećenje za sve".

"Mislim da je to optimalno 10 odsto (uvećanje). Vidite da je Federacija BiH pokušala, i nije uspjela, ostala je na 590 KM. Zato treba oprezno prići tom pitanju", rekao je Ćorić za RTRS. Izrazio je nezadovoljstvo zbog smanjenja budžetskih sredstava za razvoj novih tehnologija i povećanje konkurentnosti privrede.

Navodi da privrednike očekuje niz izazova, ali i da najrazvijenije privrede imaju određen probleme i da je stagnacija privrede u EU snažno uticala na Republiku Srpsku.

"Biće izuzetno složena godina, biće teško vratiti nivo kakav je bio u 2022. godini. Ne bi bilo dobro da se trendovi iz ove godine preliju u 2024. godinu", zaključio je Ćorić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mnk

A kako tvoja firma u Celincu posluje, jel imate dovoljno potraznje za proizvodnju?

MONDO REPORTAŽE