• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekordi u RS: Javni prihodi u 2023. godini veći za preko pola milijarde maraka

Autor Nikolina Damjanić

Poreska uprava Republike Srpske je u 2023. godini na račun javnih prihoda prikupila tri milijarde i 610 miliona КM, što je ze preko pola milijarde KM više u odnosu na godinu ranije.

 Spisak dužnika PURS - izbrisan UKC RS Izvor: PURS

“Potvrda da je trend rasta naplate javnih prihoda konstanta, vidljiva je kroz činjenicu da je u 2023. godine naplaćeno 507 miliona КM, odnosno 16 odsto više u odnosu na 2022. godinu, dok u odnosu na 2021. godinu taj rast iznosi čak 870 miliona КM, odnosno 32 odsto”, naveo je direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

On objašnjava da su ovakvi podaci rezultat rada Poreske uprave, zatim povećanja odgovornosti poreskih obveznika kada je u pitanju izvršavanje obaveza, povećanja svijesti građana o plaćanju poreza, ali i pozitivnih kretanja ukupnog poslovnog ambijenta.

Sve kategorije javnih prihoda u nadležnosti Poreske uprave RS bilježe rast u odnosu na 2022. godinu. Doprinosi, koji čine preko 62 odsto ukupno prikupljenih prihoda, u 2023. godini naplaćeni su u iznosu od 2,247 milijardi КM, što je za oko 280 miliona КM ili 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Direktni porezi, od čega najveći dio čine porez na dobit i porez na dohodak, u 2023. godini naplaćeni su u iznosu od 706 miliona КM, što je za 108 miliona КM ili 18 odsto više nego lani.

Кod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 603,6 miliona КM, što je za oko 111 miliona КM više u odnosu na 2022. godinu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE