• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dekan Krajišnik: Povećanje minimalca u RS trebalo bi da dovede do rasta ostalih plata

Autor Nikolina Damjanić

Povećanje najniže plate na 900 KM trebalo bi da pomjeri i iznos ostalih primanja, rekao je Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

 milenko.jpg Izvor: RTRS, screenshot

"Povećanje nije beznačajno i može imati uticati na niz pozicija. Trebalo bi da utiče na rast ostalih plata, a ako ne utiče, nećemo imati onaj ekonomski efekat koji se očekuje", pojasnio je Krajišnik.

On je dodao da su odnosi među platama jako važna dimenzija i da bi trebalo da rast minimalca utiče na rast ostalih plata.

"Mi smo zemlja niskih dohodaka i povećanje plata je neminovno ako želimo da sačuvamo radnu snagu, odnosno ekonomski potencijal zemlje. Penzije treba da rastu i zbog socijalne dimenzije, ali one se i usklađuju prema kretanju prosječne plate, tako da je sasvim korektno to povećanje od 11 odsto", rekao je Krajišnik.

On je istakao da rast plata i penzija neće imati negativan uticaj na ekonomska kretanja.

"Naprotiv, rast plata i penzija može podržati domaću tražnju, a ona će biti značajan izvor ekonomsog rasta u ovako teškom globalnom okruženju", naveo je Krajišnik u Jutarnjem programu RTRS-a.

Krajišnik je rekao da je 2023. godina bila teška u ekonomskom i finansijskom smislu, na šta je uticalo nepovoljno međunarodno okruženje, relativno visoka inflacija na koju se nije moglo uticati internim mjerama, težak pristup finansijskim tržištima, usporavanje ekonomije, smanjenje narudžbi iz inostranstva i pad industrijske proizvodenje.

"To je dosta uspješno prebrođeno, posebno u finansijskom smislu i smislu stabilnosti javnih finansija", rekao je on.

(RTRS/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gar

Povećana je najniža plata da bi se povećalo prikupljanje poreza i defakto stanje usaglasilo pravno jer toliku platu i imaju samo na ruke. Poslodavci ne žele da se odreknu ni cent ekstraprofita pa će kroz poskupljenja nadoknaditi to i još veći profit ostvariti. Kako ostale plate neće rasti a ovi najniži su već toliko i dobijali dakle jedini efekat će biti puniji budžet državi i više para privatnicima kroz sveopšte poskupljenje usluga a narodće dobiti na iste plate poskupljenja dakle duplo golo.

Brazilac

@Gar 100% si u pravu,ali dok narod to skonta...

MONDO REPORTAŽE