• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad BDP-a u industriji, a rast u oblastima finansija, informacija i administracije

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Republici Srpskoj u trećem tromjesečju 2023. godine, u odnosu na treće tromjesečje 2022. godine, iznosio je 2,1 odsto. Zabilježen je pad BDP-a u industrijskim oblastima.

 Radnici u fabrici Izvor: Shutterstock

Zavod za statistiku RS objavio je da je u trećem tromjesečju 2023. godine značajan realni rast bruto dodate vrijednosti zabilježen je u područjima finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 9,8 odsto, informacija i komunikacija za 8,9 odsto, te u sektoru stručnih, naučnih i tehničkih i administrativnih djelatnosti, osam procenata.

Realni pad bruto dodate vrijednosti od jednog procenta zabilježen je u industrijskim područjima vađenje ruda i kamena; prerađivačkoj industriji, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom. Takođe, u sektoru snabdijevanja vodom, kanalizacijom, upravljanju otpadom i sanacijom životne sredibne.

Najveći pad BDP-a je u prerađivačkoj industriji 6,6 odsto.

"Tromjesečni Bruto domaći proizvod jedan je od najvažnijih makroekonomskih indikatora na nivou ukupne ekonomije. To je najaktuelniji tromjesečni indikator koji je izuzetno bitan i neophodan za analizu ekonomskih kretanja u tekućoj godini i za pouzdanu ranu procjenu BDP-a za prethodnu godinu", podsjećaju u Zavodu za statistiku.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE