• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dratamatično loše": Njemački ministar zabrinut zbog stanja najveće evropske ekonomije

Autor mondo.rs

U Njemačkoj se očekuje privredni rast od svega 0,2 odsto.

 Stanje ekonomije u Njemačkoj Izvor: Ronny HARTMANN / AFP / Profimedia

Njemački ministar privrede Robert Habek veoma je zabrinut zbog situacije u njemačkoj ekonomiji. Političar stranke Zelenih u Lajpcigu je najavio da će savezna vlada značajno sniziti ekonomsku prognozu za ovu godinu. Očekuje se privredni rast od svega 0,2 odsto.

"To je dramatično loše. Ne možemo nastaviti ovako", kaže Habek.

"Moramo ponovo više da ulažemo"

Kao razlog za smanjenje prognoze Habek je naveo i posljedice odluke Saveznog ustavnog suda o budžetu. To znači da ljudi imaju manje novca za ulaganje, jer je vlada, zbog mjera štednje, krajem 2023. godine ukinula kočnicu cijena energije.

"Sve u svemu, moramo ponovo više da ulažemo u ovu zemlju i pokrenemo ekonomski rast", rekao je političar Zelenih na početku trodnevne turneje po zemlji.

Habek će sljedeće nedjelje predstaviti godišnji izvještaj o ekonomiji. Vlada je u jesenjoj prognozi predviđala rast od 1,3 odsto za tekuću godinu, međutim, ta prognoza iz oktobra se već duže vrijeme ne smatra realnom. Posljednji podaci pokazuju da je njemački bruto domaći proizvod u četvrtom kvartalu 2023. godine opao za 0,3 odsto, dijelom i zbog smanjenih investicija u građevinarstvo i opremu kao što su mašine.

Ako se smanji i u toku prvog kvartala ove godine, to će se smatrati tehničkom recesijom.

Još prije Habekovog obraćanja bilo je poznato da vlada očekuje kasniji oporavak njemačke privrede. U aktuelnom mjesečnom izveštaju o ekonomskoj situaciji, Ministarstvo privrede navodi: "Opterećujući faktori poput slabe spoljne potražnje, štrajkova u javnom prevozu, visoke stope bolovanja zaposlenih, kao i geopolitičke tenzije s kašnjenjima u lancima snabdijevanja, mogu biti razlozi kašnjenja očekivanog konjunkturnog oporavka".

Na proleće predstavljanje planova?

I Habek i ministar finansija Kristijan Lindner (FDP) nedavno su Njemačku opisali kao zemlju koja više nije konkurentna. Prema Lindnerovim rečima, vladajuća koalicija planira da do proleća predstavi koncept za jačanje njemačke privrede. To bi vjerovatno trebalo sinhronizovati s raspravama o nacrtu budžeta za 2025. godinu, koji bi trebalo da bude predstavljen na ljeto.

Za 2025. godinu minhenski Ifo-institut očekuje rast od 1,3 odsto, dok Institut za svjetsku ekonomiju iz Kila (IfW) predviđa 1,2 procenta. U godišnjem izvještaju o ekonomiji ne očekuju se nove vladine prognoze. Prošlog oktobra procjena je bila 1,5 odsto. Taj broj će biti ažuriran tek u proljeće.

(DW/MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Moravac

Kad će ovi nemački klovnovi shvatiti da su američka kolonija i okupirani od amerikanaca.

RS

Nije vama problem u ulaganju nego u Ruskom gasu koji ste skoro dzaba dobijali i na kojem ste podigli svoju privredu a sad kad ste ga se odrekli sad je gura jer kosta 7-8 puta skuplje. Oce to kad sam sebi pucas u nogu

MONDO REPORTAŽE