• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put u istoriji: Bundesbanka imala negativan prihod

Autor Nevena Davidović

Neto prihod od kamata bio je negativan po prvi put u 67-godišnjoj istoriji.

 Bundesbanka imala negativan prihod Izvor: Profimedia/akg-images / Stefan Ziese

Gubici koje je pretrpjela njemačka centralna banka u milijardama evra tokom 2023. godine posljedica su viših kamata, koje su primorale Bundesbanku da povuče sve svoje rezerve.

Bundesbanka je u petak objavila nultu godišnju raspodjelu dobiti, nakon što je oslobodila 19,2 milijarde evra (20,8 milijardi dolara) rezervacija za opšte rizike i 2,4 milijarde evra iz svojih rezervi. To joj ostavlja nešto manje od 700 miliona evra rezervi, saopštila je centralna banka, prenosi Seebiz.

Neto prihod od kamata bio je negativan po prvi put u svojoj 67-godišnjoj istoriji, smanjivši se za 17,9 milijardi evra u odnosu na prethodnu godinu na -13,9 milijardi evra. 

"Očekujemo da će opterećenja ponovo biti velika za tekuću godinu. Vjerovatno će premašiti preostale rezerve", rekao je predsjednik Bundesbanke Joakim Nagel na konferenciji za novinare.

Centralna banka će izvijestiti o prenesenom gubitku kako bi se nadoknadio budućim profitom, rekao je on. "Bilans Bundesbanke je dobar. Ona može da podnese finansijska opterećenja jer je njena imovina znatno veća od njenih obaveza", rekao je Nagel.

Njemačka centralna banka, i mnoge druge, imaju značajne hartije od vrijednosti izložene kamatnom riziku, na šta je značajno uticalo povećanje kamatnih stopa bez presedana od strane Evropske centralne banke.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Njemacka je nazalost okupirana zemlja od strane amera i oni nemaju ni suverenu zemlju ni politiku. Tako da iako su svjesni da idu u propast svojom politikom oni je i dalje guraju do kraja. Zalosno ali istinito.

MONDO REPORTAŽE