• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porastao BROJ AUTOMOBILA: Evropljani kupovali 3x više benzinaca, dizelaši i strujaši se nisu proslavili

Autor Dušan Volaš

U zemljama Evropske unije u aprilu je registrovano 913.995 novih automobila, što je za 13,7 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, saopštila je Udruženje evropskih proizvođača automobila.

 Porastao broj automobila u Evropskoj uniji Izvor: Shutterstock

Na svim glavnim tržištima Evropske unije je zabilježen značajan međugodišnji rast prodaje automobila, u Španiji za 23,1 odsto, Njemačkoj 19,8 odsto, Francuskoj 10,9 odsto, Italiji 7,7 odsto, navodi se u saoštenju Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA).

U aprilu je registrovan najveći broj novih vozila na benzin i to 36 odsto, slijede hibrid-električna vozila (HEV) 29,1 odsto, automobili na dizel 12,9 odsto, električna vozila na baterije (BEV) 11,9 odsto.

Ovaj rast se djelimično može objasniti činjenicom da su se automobile prodavali dva dana više u odnosu na isti mjesec prošle godine, kada su uskršnji praznici pali u aprilu, navodi se u saopštenju.

Broj registrovanih električnih vozila na baterije u aprilu je porastao za 14,8 odsto međugodišnje, na 108.552 automobila.

Udio hibrid-električnih vozila (HEV) je osjetno porastao na međugodišnjem nivou, pošto je u aprilu 2023. iznosio 24,9 odsto.

Prema analiti za prva četiri mjeseca 2024, broj novih registrovanih automobila u EU porastao je za 6,6 odsto međugodišnje na skoro 3,7 miliona vozila, navodi ACEA na svom vebsajtu.

Kako piše ACEA, trenutno stanje u automobilskom sektoru je takvo da u nemu radi 12,9 miliona Evropljana. Od ovog sektora evropske vlade od poreza prihoduju 392,2 milijarde evra. Preko 7 odsto BDP-a EU generiše automobilska industrija.

(EUpravo zato/ACEA)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE