• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Poreske uprave RS podsjećaju: Rok za novu fiskalizaciju ističe 17. juna

Autor Nikolina Damjanić

Svi privrednici koji su do sada bili u sistemu fiskalizacije imaju rok do ponedjeljka da se prijave za novu. Iz Poreske uprave pozivaju poreske obveznike da ispune svoju dužnost.

 Spisak dužnika PURS - izbrisan UKC RS Izvor: PURS

"Oni su u obavezi da podnesu zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju što podrazumijeva podnošenje prijave za poslovni prostor, zahtjev za izdavanje bezbjednosnog elementa i zahtjev za subvencionisanje troškova", kaže Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Plan je da do 17. decembra nova fiskalizacija zaživi na terenu. To znači da kase budu spojene na sistem u Poreskoj upravi, a poreski obveznici prođu potrebnu obuku. Sve prate i u Zanatsko-preduzetničkoj komori. Kažu da njih fiskalizacija sljeduje u drugom krugu.

"Mi planiramo iz Zanatsko-preduzetničke komore da napravimo neki niz edukacija, malo više prošireno od onih osnovnih stvari, jer fiskalna kasa je android. Vjerovatno će nekim ljudima biti puno komplikovanije da upravljaju samom fiskalnom kasom", kaže Žana Arsić, Zanatsko-preduzetnička komora Republike Srpske.

Sa novim sistemom fiskalizacije, Poreska uprava će imati potpunu kontrolu nad procesom izdavanja računa. Svaki fiskalni račun koji se izda putem elektronskih fiskalnih uređaja biće evidentiran u evidencijama Poreske uprave.

"Poreska uprava je povezana na svim elektronskim uređajima, to s jedne strane. A s druge strane svaki kupac će moći da izvrši provjeru tog računa dobio, da li je evidentiran u evidencijama Poreske uprave. Еvidentiranje fiskalnih računa u evidencijama Poreske uprave, znači kontrolu nad prihodima poreskih obveznika na osnovu čega se plaćaju svi direktni i indirektni porezi", kaže Persa Pajić, pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske.

Do sada je na elektronske adrese Poreske uprave stiglo više od 2.000 zahtjeva za novu fiskalizaciju. Poručuju da produženja roka neće biti, a predviđene su i kazne za neposlušne.

(ATV/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE