Pod hercegovačkim kamenom i suncem, na festivalima i restoranskim kartama, posljednjih godina visoko mjesto zauzima hercegovačka rakija od grožđa. Duh iz boce koji je pustila loza, ozbiljno pretenduje da se popne na pijedestal alkoholnih pića ovog kraja.

Proteklog vikenda posjetili smo festival “Wine fine” u Trebinju i uvjerili se da su mnogi gosti, posjetioci i turisti, nakon ispijene čašice dobacili hercegovačkim proizvođačima: “Šta će vam vina, kada imate ovakve rakije!”
Željko Garmaz, autor knjige “Zbogom brljama”, svojevrsnog vodiča kroz svijet rakija, istakao je da se vinari sve više posvećuju proizvodnji destilata, prije svega rakije uz ocjenu da to postaje trend.
“Rakija je duboko u genima ljudi na ovim prostorima. Ova knjiga je zbirka o tome da se u rakiji može naći spas”, kazao je Garmaz.
U Vukoje vinogradima “Zasad polje”, probali smo monosortne rakije od grožđa, među kojima je grozda muskat – najbolja rakija od grožđa na svijetu.
Na prošlogodišnjem IWSC-u u Londonu (International Wine & Spirit Competition), jedini trofej u istočnom dijelu Evrope je odnio "Podrum Vukoje 1982" upravo za svoju grozdu muskat u kategoriji "marc brendy" i našla se na listi najbolja 23 destilata u svijetu za 2024. godinu
Ocijenjena je sa 98 bodova od mogućih 100.
“Skoro idealna. Rakiju morate proizvesti od najljepšeg grožđa, da bi imala kvalitetu. Najbitnije je da ono što osjetite na mirisu, osjetite i u ukusu”, istakao je Radovan Vukoje, direktor "Podruma Vukoje 1982".
U Hercegovini postoji veliki potencijal za proizvodnju vrhunskih loza, ali do nedavno nije bilo proizvođača, osim velikih industrijskih kombinata. Mnogo se grožđa prodavalo, ali se u posljednje vrijeme viškovi počinju usmjeravati u proizvodnju loza i budućnost ovog prostora su, smatraju stručnjaci, butik destilerije.
Hercegovci ističu da je cilj da se nametnu kvalitetom i autentičnošću.
"Mi, vinari, moramo dati doprinos za vraćanje lozove rakije na pijedestal. Većina naših proizvođača je počelo razmišljati na taj način, jer ko će proslaviti lozovu rakiju ako ne Hercegovci ", rekao je Vukoje.
Bijele rakije preporučuju se kao digestiv i aperitiv, a da kasnije ne maskiraju vino i hranu koja će uslijediti. Dok one nose bijelu zastavu, crvenu zastavu nosi vranac, a koji je ovdje postao dominantan i omogućio da se igra sa ovom sortom. Nosi izrazito začinsku notu u mirisu, ruzmarina i lavande, ima veću punoću ali ipak elegantnost i odličan je za uparivanje sa crvenim mesom.
"Iz istog vinograda, sa iste zemlje i kamena, dobijamo dva potpuno različita destilata. Kao i crvena vina, i grozdove rakije traže strpljenje", dodao je Vukoje.
(MONDO)