• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oprez sa platnim karticama u inostranstvu!

Najskuplje je korišćenje kreditnih kartica i to za podizanje gotovine sa bankomata, gde za jednu transakciju naknada može da iznosi i 500 dinara.

 Oprez sa platnim karticama u inostranstvu! Izvor: MONDO

Plaćanje kreditnim ili debitnim karticama u inostranstvu najkomforniji je način trošenja novca, ali građani moraju da imaju na umu da i ono ima svoju cenu.

Zato pre nego što krenete na letovanje, raspitajte se u banci koja vam je izdala karticu kakvi su uslovi za njeno korišćenje van granica Srbije, navodi "Blic".

Najskuplje je korišćenje kreditnih kartica i to za podizanje gotovine sa bankomata, gde za jednu transakciju naknada može da iznosi i do 500 dinara.

Za plaćanje u inostranstvu, mogu se koristiti kartice iz sistema "viza", "master", "dajners" i "amerikan ekspres".

Od banke do banke razlikuju se uslovi, odnosno visina provizije za podizanje novca na bankomatima, šalterima banaka i za bezgotovinsko plaćanje roba i usluga izvan granice Srbije.

Najjeftinije je plaćanje roba i usluga debitnom (trošiš koliko imaš na računu) karticom, gde pojedine banke ne naplaćuju proviziju. Uglavnom banke zaračunavaju određeni procenat (najčešće oko jedan odsto) od transakcije.

Najskuplje je korišćenje kreditne kartice i to za podizanje keša na bankomatu, a naravno, što je transakcija veća, to vam je i trošak provizije veći. Ponegde se zaračunava i minimalni trošak koji može da iznosi tri evra.

Klijenti "Hipo Alpe-Adrija banke", korisnici "viza elektron", kao i "master“ debitnih kartica imaju mogućnost podizanja gotovine na bankomatima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori bez plaćanja provizije.

"Transakcija koja se obavi u inostranstvu ne pravi nikakvo dodatno zaduženje korisniku kartica 'Banka Inteza' i jednaka je originalnom iznosu koji se nalazi na računu izdatom na prodajnom mestu. Jedina razlika prilikom kupovine karticama naše banke van granica Srbije jeste što izvršena transakcija zadužuje evro račun kartice, za razliku od kupovne u zemlji koja zadužuje dinarski račun", objašnjavaju u "Banci Inteza“.

U "Vojvođanskoj banci", članici Nacionalne banke Grčke, ističu da je tokom boravka u inostranstvu korisniku kartice na raspolaganju "Global kastjumer asistens servis", koji obezbeđuje prijavu izgubljene ili ukradene "viza“ kartice, hitnu zamenu kartice i hitnu isplatu gotovine u slučaju gubitka ili krađe kartice. Korisnici mogu da dobiju i informaciju gde je najbliži „viza“ bankomat.

Osim što mogu da gotovinu podižu na bankomatu, građani to mogu da čine i na šalterima banaka u inostranstvu.

Tako kod "Rajfajzen banke“ za debitne kartice obračunava se provizija od dva evra plus 0,33 odsto od podignutog iznosa i plus jedan odsto provizije za inostrane transakcije. Za kreditne kartice naknada je minimum četiri evra ili 3,33 odsto od transakcije.

Sve kartice koje izdaje "Sosijete ženeral banka“ mogu da se koriste u inostranstvu osim "viza elektron domestik“. Tu spadaju "viza“ - "elektron internešenel“, "klasik“, "gold“, "o, la, la“, "alterna“, "biznis“, "master“ i "maestro“, uključujuči i "semestro“ koja je namenjena studentima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE