• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Talas turista ide ka moru

Početak špica letnje sezone obeležile su velike saobraćajne gužve na svim graničnim prelazima, kao i kašnjenje čarter aviona.

 Talas turista ide ka moru Izvor: MONDO

Saobraćajne gužve počele su na svim graničnim prelazima prema Crnoj Gori, a desetine vozila neprestano čekaju na graničnom prelazu Debeli breg, iz pravca Hrvatske. Reč je o albanskim gastarbajterima koji privremeno rade u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj i Belgiji. Gužve su i na prelazu Brodarevo, između Srbije i Crne Gore. Osim rutinske kontrole pregleda prtljaga zbog zabrane unošenja hrane, obavezno je I plaćanje eko-takse od deset evra. Slično je i na graničnim prelazima prema Makedoniji, pišu "Novosti".

"Više nema pravila kada je najveća gužva na granici", kaže za "Novosti" Dušan Stevanović, direktor saobraćaja u "Argus tursu". "Savetujem da se izbegava dolazak na granicu između 21 čas i ponoći, jer se tada, uglavnom, sjate svi autobusi. Po smeni kreće i po 35 naših autobusa, pa nam Grčka ide bolje najmanje za 25 odsto nego lane. Zanimljivo je da, kao što je Grčka 'vaskrsla', tako se i Turska 'oporavila', jer smo zabeležili povećanje broja putnika za Kušadasi od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu."

Kao i prošle godine, i ovaj početak sezone na Aerodromu "Nikola Tesla" obeležilo je kašnjenje čarter aviona. Pored poskupljenja goriva, čime je JAT-ova taksa "skočila" za osam do 14 evra, od 14. jula poskupljuje i aerodromska taksa za četiri evra.

U svim agencijama kažu da je ove godine zabeleženo od 25 do 30 odsto više turista nego prošle godine. Najtraženija je, naravno, Grčka, koja će ovog leta, kako stvari stoje, premašiti pola miliona turista.
Pravo iznenađenje je Turska, za koju nema slobodnih mesta u avionima do sredine avgusta.

Zanimljivo je i da je tek deset odsto naših turista letovanje platilo rivolving karticama ili putem kredita. Svi ostali su platili - kešom.

Crnogorsko primorje, sa druge strane, ovog leta nije naročito interesantno za srpske turiste, tako da su kapaciteti su znatno slabije popunjeni u odnosu na prethodnu godinu, piše "Blic". Viša cena usluga, uvođenje ekološke takse, skup avio-prevoz i loši putevi uglavnom su razlozi zbog kojih će se većina građana Srbije ove godine zaputiti u Grčku, Tursku i egipatska letovališta.

Na Primorju, izuzev Budve, trenutno boravi mali broj turista, a pogotovo je malo građana Srbije, koji su prethodnih godina bili najbrojniji gosti. Većina turističkih agencija iz Srbije ima slabu ponudu za ovu zemlju ili je uopšte nema, što potvrđuje priču o slabom interesovanju.

Nekoliko iskusnih crnogorskih turističkih radnika, koji nisu želeli da im se pominju imena, u razgovoru za "Blic" su potvrdili da je predsezona podbacila ove godine.

"Ako se po po jutru dan poznaje, i sezona će biti slabija. Kada je reč o Crnogorskom primorju, sve prognoze su nezahvalne jer su nas činjenice demantovale više puta. Kvalitet u privatnom smeštaju je zaista poboljšan, a cenu kreveta će diktirati tržište. Ipak, kakva će biti sezona i kada će ona stvarno početi, koliko će trajati i hoće li biti na nivou prošlog leta, sa prognozom treba sačekati. Naše je mišljenje da će ipak biti malo slabija", kažu sagovornici "Blica", dodajući da će turisti iz Srbije uvek biti prvi i pravi gosti u Crnoj Gori bez obzira na platežnu moć.

"Niti mi možemo bez njih niti oni bez nas. To je tradicija", rekli su na kraju.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE