• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasador SAD zbog NSA na "ribanju" u Parizu

Francuska je danas od ambasadora SAD u Parizu zatražila da Vašington garantuje da je obustavio neprijavljen nadzor telekomunikacija u Francuskoj.

 Ambasador SAD zbog NSA na "ribanju" u Parizu Izvor: MONDO

Kako je saopštilo Ministarstvo, ambasadoru Čarlsu Rivkinu je rečeno da je "takva praksa potpuno neprihvatljiva između partnera" i da Francuska "traži garancije da se to više ne radi".

Francuska očekuje konkretan odgovor SAD i najavljuje da će šef njene diplomatije Loran Fabijus to pitanje pokrenuti u sutrašnjem razgovoru sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem tokom sastanka "Prijatelja Sirije" u Londonu.

Posto je pariski list "Mond" jutros objavio da Nacionalna američka agencija za bezbjednost (NSA) masovno nadzire, a dijelom i snima telekomunikacije u Francuskoj, Fabijus je zatražio da se smjesta pozove na razgovor američki ambasador u Parizu.

Ambasador je još 1. jula bio pozvan da objasni prva otkrića te aktivnosti NSA.

"Mond" je danas objavio na svom sajtu da je NSA snimila podatke o 70,3 miliona telefonskih razgovora u Francuskoj od 10. decembra 2012. do 8. januara 2013. godine. List se pozvao na Edvarda Snoudena, odbjeglog bivšeg saradnika NSA koji se skriva u Rusiji.

Pošto se saznalo za neprijavljeno praćenje, na zahtjev Francuske, formirana je radna grupa SAD-EU za zaštitu podataka.

Pariz očekuje da će problem ilegalnog američkog nadzora telekomunikacija razmotriti i EU na samitu 24. i 25. oktobra.

Mond je naveo da NSA ima više metoda prikupljanja podataka, automatski snima razgovore sa određenih telefona u Francuskoj, snimane su i SMS-poruke na osnovu ključnih riječi, i sistematski se čuvala istorija poziva sa svakog broja pod nadzorom.

U dokumentima ima dovoljno objašnjenja da se vjeruje da su na meti prisluškivanja bile kako osobe za koje se vjeruje da su povezane s terorističkim aktivnostima, kao i pojedinci iz francuskih poslovnih, političkih krugova i iz državne vlasti.

Po dokumentima koje je objelodanio Snouden, slični programi nadzora telekomunikacija su i u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

(Beta, Foto: Guliver/Getty Images)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE