• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljen elektromobil, proizvodnja u junu

U Fabrici "Jakše" u Aleksandrovcu danas je prezentovan elektromobil čije se komponente, u vrijednosti od 10.000 evra po automobilu, proizvode u RS.

 Predstavljen elektromobil, proizvodnja u junu Izvor: MONDO

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Jasmin Komić istakao je da Vlada Srpske podržava aktivnosti preduzeća "Nikola Tesla", koje je nosilac projekta "elektromobil".

"Realizacijom ovog projekta pokazali smo da imamo znanje i tehnološka rješenja za proizvodnju komponenti za elektromobil", rekao je novinarima Komić, koji je i ministar nauke i tehnologije Srpske.

On je istakao da Vlada Srpske stvara ambijent za privlačenje stranih investicija.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević ocijenio je da su kompanije iz Republike Srpske sposobne da realizuju najzahtjevnije tehnološke projekte.

"To je velika stvar za privredu Republike Srpske i Vladu Srpske. I u energetici i infrastrukturi realizujemo mnogo projekata značajnih za razvoj našeg društva", rekao je Kovačević, naglasivši da investitori veoma rado dolaze u Srpsku.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Nikola Tesla" Dragan Vučetić istakao je da je veoma važno da Republika Srpska razvije sopstvenu proizvodnju, kako bi profitirala na evropskom i svjetskom tržištu, te da elektromobil uspješno koriste njemačke pošte.

"Naš partner njemačka firma `Stritskuter` planira proizvodnju 14.000 elektromobila. Testna faza je završena, a u junu naredne godine kreće serijska proizvodnja elektromobila", rekao je Vučetić, napomenuvši da Republika Srpska proizvodi 60 odsto komponenti za elektromobil.

U proizvodnji komponenti za elektromobil učestvuju firme "Jakše", "Famos", "Kaldera", "Elas" i "Netkuem".

Prezentaciji su prisustvovali ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović, predstavnici ambasada u BiH i Privredne komore Republike Srpske. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE