• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpske kompanije na listi Top 500 centralne Evrope

Sedam srpskih kompanija uvršteno je u listu vodećih 500 kompanija centralne Evrope.

 Srpske kompanije na listi Top 500 centralne Evrope Izvor: MONDO

Sedam srpskih kompanija uvršteno je u listu vodećih 500 kompanija centralne Evrope po ostvarenom prihodu koju je danas objavila revizorsko-konsultantska firma Dilojt.

Kako se navodi u izveštaju, najveći prihod u Srbiji u 2007. godini ostvarila je Naftna industrija Srbije (NIS), koja je sa prihodom od 3,6 milijardi evra zauzela 20. mesto na listi Top 500 u centralnoj Evropi.

Elektroprivreda Srbije nalazi se na 79. mestu sa prihodom od 1,64 milijarde, a trgovinska firma Delta M zauzela je 106 poziciju sa prihodom od 1,34 milijarde evra.

Među najvećim kompanijama centralne Evrope našli su se i PTT Srbija na 112. mestu, Telekom Srbija na 155. mestu, smederevski Ju-Es stil na 170. mestu i Srbijagas na 253. poziciji.

Prva tri mesta na listi zauzeli su poljska energetska kompanija PKN Orlen čiji prihod je 2007. godine bio 16,86 milijardi evra, mađarski Mol sa 10,32 milijarde i češki proizvođač automobila Škoda sa skoro osam milijardi evra.

Srpske kompanije čine 1,6 odsto liste, a nijedna kompanija iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine nije se plasirala u Top 500 centralne Evrope.

Od zemalja bivše Jugoslavije na listi su najzastupljenije Slovenija, sa 18 kompanija od kojih je najuspešniji Merkator zauzeo 40 mesto i Hrvatska koja ima 12 firmi na listi.

Najveći deo liste zauzele su poljske kompanije - 34,3 odsto odnosno 176 firmi, češke kompanije - 15,4 odsto, mađarske - 14,4 i ukrajinske - 13,4 odsto.

Kako se navodi u saopštenju Dilojta, svaka četvrta kompanija je u drzavnom vlasništvo dok su ostale u većinskom privatnom vlasništvu, a najzastupljeniji je sektor energetike sa 37,9 odsto, proizvodnja sa 26,7 odsto i široka potrošnja i transport sa 20,7 procenata.

Deloit je rangirao i 100 banaka sa najvećom aktivom i 50 najvećih osiguravajućih društava i na tu listu su ušle banke Inteza na 78. mestu, Komercijalna banka na 84. mestu, Rajfajzen banka na 85. mestu i Hipo Alpe-Adrija na 89. mestu.

Na listi najuspešnijih osiguravajućih društava po visini premije nalaze se Dunav osiguranje na 36. mestu i DDOR Novi Sad, koji je zauzeo 40. mesto u regionu.

U saopštenju se navodi da su informacije prikupljene iz javno dostupnih baza podataka, od kompanija i na osnovu procena Dilojtovih stručnjaka.

Dilojt pruža usluge revizije, poreskog, poslovnog i finansijskog savetovanja javnih i privatnih preduzeća u 140 zemalja i ima 165.000 zaposlenih.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE