• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hipo banka da ponudi rješenje

Autor SRNA

Stalni odbor za finansijsku stabilnost preporučio je Hipo Alpe Adria banci u Republici Srpskoj i FBiH, a koja je odobravala kredite u švajcarskim francima, da u roku od sedam dana ponude rješenja koja bi bila prihvatljiva za klijente.

Rješenja koja ponude komercijalne banke biće razmatrana na narednom sastanku Komiteta za finansijsku stabilnost.

Komitet je prihvatio informaciju Agencije za osiguranje depozita BiH o isplati osiguranih depozita u Bobar banci a.d. Bijeljina.

Do sada je izvršena obaveza isplate osiguranih depozita prema 8.582 deponenta u ukupnom iznosu od oko 60 miliona KM.

Oko 60 odsto isplaćenog novca ostalo je kanalima bankarskog sektora, a očekuje se da će glavnina osiguranih depozita biti isplaćena u narednih deset dana.

Sastanku Stalnog komiteta za finansijsku stabilnost predsjedavao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, a prisustvovali su mu ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, ministri finansija Federacije BiH i Republike Srpske Ante Krajina i Zoran Tegeltija, direktori entitetskih agencija za bankarstvo Zlatko Barš i Slavica Injac, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić, te rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Ruben Atojan.

NETAČNE TVRDNJE UDRUŽENJA "ŠVAJCARAC"

Centralna banka BiH demantovala je navode o ponuđenim rješenjima u vezi sa problemom otplate kredita u švajcarskim francima koje je, u saopštenju objavljenom nakon sastanka s guvernerom Centralne banke BiH Kemalom Kozarićem, iznio predsjednik Udruženja "Švajcarac" Kemal Duraković.

Kozarić je održao danas sastanak s predsjednikom Udruženja "Švajcarac", te ga informisao o spremnosti Centralne banke da, s ciljem očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, posreduje u iznalaženja rješenja koje bi zadovoljilo sve strane i pružilo određeno dozu sigurnosti korisnicima kredita u švajcarskim francima.

S tim u vezi, guverner Centralne banke je obavijestio Durakovića da će na današnjoj sjednici Komitet za finansijsku stabilnost razmatrati situaciju nastalu promjenom kursa švajcarskog franka i servisiranjem kredita s valutnom klauzulom u toj valuti koje imaju građani BiH, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Kozarić je posebno naglasio da konkretno rješenje može biti napravljeno jedino uz dogovor komercijalne banke i njenih klijenata.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost preporučio je danas bankama koje su odobravale kredite u švajcarskim francima da u roku od sedam dana ponude rješenja koja bi bila prihvatljiva za klijente, korisnike ovih kredita.

Rješenja koja ponude komercijalne banke biće razmatrana na narednom sastanku Odbora za finansijsku stabilnost.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE