• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika vlada srpskom ekonomijom

Novinska agencija DPA prenosi ocene da politika vlada srpskim tržištem i da taj trend neće skoro nestati.

 Politika vlada srpskom ekonomijom Izvor: MONDO

Akcije najkvalitetnijih srpskih kompanija pretrpele su oštre gubitke, nastavljajući negativan trend koji je snažno istaknut političkom nestabilnošću i koji po svoj prilici neće skoro nestati, izvestila je nemačka agencija, pozivajući se na berzanske trgovce.

"Politika dominira srpskim tržištem," izjavio je savetnik Investicionog fonda za zapadni Balkan Mirko Stojčević. "Novac ne voli iznenađenja, stabilnost je najveći prioritet za investitore, tako da se neće baš brzo promeniti na bolje".

Akcije su u slobodnom padu ove sedice zbog vesti da je koaliciona vlada premijera Vojislava Koštunice pala i da će prevremeni izbori biti održani 11. maja, navodi DPA i dodaje da je indeks Beleks15 u ponedeljak pao 4,55 odsto, za još 2,77 odsto dan kasnije, a u sredu za dodatnih, rekordnih 7,39 procenata.

U proteklih deset meseci Srbija je opšte uzev pratila regionalni recesivni trend, ali su veliki padovi "katastrofična sinergija loših momenata", tendencije i političkog faktora, navodi DPA.

"Problem nije u kompanijama, čak ni u ekonomiji - to je percepcija rizika. Zbog toga neko ko pre deset dana ne bi prodao akcije zdrave firme za 24.000 dinara, sada paniči kada ne može da ih proda za 17.000", rekao je Stojčević nemačkoj agenciji. On procenjuje da će majski izbori na kraju doneti stabilnu vladu i da će se investitori posle toga vratiti da rade u Srbiji, bez obzira ko pobedi, jer žele "jasnu putanju".

"Naravno, ako prevagne proevropski blok, stopa rasta bila bi oštrija. Ako pobede nacionalisti, prvo bi morali da dokažu da neće zatvarati granice, oterati investitore ili učiniti neku sličnu glupost - i najverovatnije neće", dodao je Stojčević.

Brokeri u italijanskoj "Findomestik banci" u Beogradu se slažu, naglašavajući da investitori nisu pobegli, već su umesto toga smanjili aktivnost ili čak tiho kupuju jeftine akcije. "Sada tržište odražava situaciju u politici. Ekonomski indikatori ne utiču na cenu u onoj meri kao drugi faktori", rekao je nemačkoj agenciji jedan broker.

Prema njegovoj proceni, investitori su se primirili u ovom trenutku, koji bi mogao da traje nekoliko meseci. "Većina čeka ishod političke krize i to bi moglo da traje mesecima, možda pola godine". Moguće je, međutim, da pojedini tiho kupuju dobre akcije po bagatelnoj ceni radi izvesne dobiti kasnije.

Na "plitkom" tržištu malog obima, kakvo je srpsko u ovom trenutku, "investitori s gotovinom mogu da okrenu cene u svoju korist, a to se takođe možda događa bez fanfara", rekao je za DPA.
Izveštavajući da bi izbori zakazani za 11. maj mogli da odluče da li će Srbija težiti mestu u Evropskoj uniji ili se "odseći" od tog bloka, Rojters podseća da je agencija za kreditni bonitet "Standard i Purs" revidirala perspektive zemlje u negativne, ukazujući na uticaj koji bi antievropska vlada imala na makroekonomsku politiku i reforme.

Narodna banka Srbije, dodaje britanska agencija, takođe je ispoljila zabrinutost prilikom jučerašnjeg povećanja ključne kamatne stope, ukazavši na politički rizik koji bi mogao da odvrati investicije, podigne inflaciju i obori vrednost dinara.

I agencija Blumberg je izvestila da je Narodna banka, zbog inflatornih pritisaka i političkog rizika, podigla kamatu za tri procentna poena, na 14,5 odsto i da je kamata sada najviša od decembra 2006, da je indeks Beleks 15 samo ove nedelje pao 19 odsto, a da je centralna banka od početka marta intervenisala kupovinom dinara u vrednosti 45 miliona evra, da bi podržala domaću valutu i očuvala likvidnost na tržištu.

Blumberg se ujedno poziva na martovski izveštaj "Meril Linča" u kojem se kaže da aktivnost stranih investitora jenjava zbog političkog rizika, ali i deficita u bilansu tekućih plaćanja. "Kako je okosnica srpske priče članstvo u EU i konvergencija, investitori će zasad biti manje spremni da snose srpski politički rizik, bar do rezultata izbora, imajući u vidu sve veći deficit u bilansu tekućih plaćanja".

Prema proceni "Meril Linča", deficit bi do kraja ove godine mogao da dostigne 14 odsto bruto domaćeg proizvoda.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE