• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BH Airlines pred gašenjem?

Autor mondo.ba

Aviokompanija BH Airlines je pred gašenjem. Avio linije su obustavljene 11. juna, a račun je blokiran od aprila.

 Aviokompanija BH Airlines pred gašenjem Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Radnici nisu dobili plate više od četiri mjeseca. Dok novi predsjednik Vlade Federacije BiH, u čijem je vlasništvu ova kompanija, ocjenjuje da je višemilionski dug gotovo nemoguće riješiti, članovi granskog sindikata stečaj i likvidaciju smatraju neprihvaljivom.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, saopštio je nakon posljednje sjednice federalne vlade da je donesena odluka o stečaju nacionalnog avioprevoznika BH Airlines, pišeSlobodnaevropa.

Novalić navodi da su dugovi toliko narasli da Vlada nema mogućnosti riješiti problem. On objašnjava da kompanija godišnje pravi dug od 10 miliona maraka te da bi trebao čarobni štapić da se situacija riješi.

’Vlada Federacije BiH ima 6,2 miliona maraka za rješavanje tog problema, a problem je 35 miliona. Ako neko ima 35 miliona maraka da da BH Airlinesu on će letiti, ako nema on neće letiti. Ili ako se potražioci dugovanja odreknu svojih potraživanja on će letiti u protivnom neće’’, kaže Novalić.

Najveći procenat duga odnosi se na potraživanja kompanije za upravljanje imovinom i potraživanjima HETA ASSET RESOLUTION BiH, u iznosu od 15 miliona maraka.

Zbog nemogućnosti vraćanja duga u aprilu su BH Airlinesu blokirani računi. Radnici za to krive Vladu FBiH kojoj su, kako kaže predstavnik sindikata radnika Elvis Žiga, prebacivali zaradu kompanije na poseban račun.

’To je novac od odlazećih putnika. Znači zarađen novac. Za prošlu godinu on iznosi negdje oko 5,14 miliona maraka i taj novac liježe na poseban račun vlade FBiH. Od tog novca ni u prošloj ni u ovoj godini mi nismo dobili ni feninga.’’

Tako su radnici ostali bez plata, a ni doprinosi im nisu uplaćivani godinama. Loše poslovanje i loša menadžerska politika rezultirali su otkazivanjem 100-tinjak ugovora u ovoj godini, kaže predstavnik sindikata kompanije Elvis Žiga:

‘’Imali smo ugovorenih 170 čarter letova za ovu godinu. Do sada smo realizovali 58, ali zbog novonastale situacije morali smo raskinuti ugovore.’’

Ovo su posljedice, ali problemi se gomilaju posljednjih 10 godina. Počeli su, kaže bivši ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić još 2005. godine kada je sa HIPO lizingom sklopljen štetan ugovor o kupovini dva jedina aviona koja BH Airlines koristi.

’Uzeto je 18,4 miliona dolara, da se za 10 godina vrati HIPO lizingu 25 miliona dolara, nakon čega ti avionic ostaju u vlasništvu HIPO lizinga. Druga klauzula ugovora ostavila je mogućnost da se ove 2015. Godine za svaki avion HIPO lizingu plati još dodatnih 1,3 miliona i nakon toga će ti avioni biti naši. Po meni je to bio štetan ugovor. Druga stvar, prema mojim saznanjima, avioni koji su tada plaćeni 9,2 miliona koštali su ispod osam miliona dolara, znači tri miliona su negdje nestala.''

Tadašnji ministar prometa Nedžad Branković prošle godine je izjavio da je taj ugovor u datom trenutku bio najbolje rješenje.

Nakon toga uslijedilo je četverogodišnjepartnerstvo sa jednom od najjačih aviokompanija Turkish Airlines, koje je BH Airlinesu nanijelo višemilionsku štetu, navodi Bijedić.

‘’Druga strana tu nije imala čiste namjere. Otvarale su se pogrešne avionske linije. Deset linija je otvoreno i zatvoreno s tim da su izvukli dobre linije sebi, a da smo mi služili kao pokusni kunić za ispitivanje tržišta. Samo tim pogrešnim linijama načinjena je šteta BH Airlinesu od miliona KM. Osim toga prestali su plaćati kredit HIPO lizingu na šta su se obavezali ugovorom, zbog čega smo godinu dana nakon toga bili blokirani.’’

Iz sindikata BH Airlinesa navode da ukoliko se firma ugasi, za novo uspostavljanje avijacije u Bosni i Hercegovini trebalo bi minimalno 10 godina.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE