• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Loša vijest: Poskupljuje gorivo i alkohol

Autor SRNA

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojima se povećava iznos akciza na naftu i naftne derivate, auto-gas, pivo i alkoholna pića.

Prema nacrtu zakonskih izmjena, akciza na naftu i naftne derivate povećava se za 0,15 KM, dok će na pivo biti plaćana posebna akciza od 0,15 KM koja predstavlja namjenski prihod entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ovim zakonskim rješenjem uvodi se posebna akciza za alkoholna pića koja iznosi pet KM po litru apsolutnog alkohola, odnosno 2,5 KM za prirodnu rakiju.

Nacrtom izmjena i dopuna ovog zakona predviđeno je da se putarina plaća 0,25 KM po litru naftnih derivata, odnosno po kilogramu auto-gasa, a ova sredstva namjenski će biti korištena za izgradnju autoputeva i puteva i to u omjeru 80:20, čime bi za autoputeve bilo izdvojeno 0,20 KM, a puteve 0,05 KM.

Zakonskim izmjenama i dopunama kroz predloženi nacrt nije tretiran duvan i duvanske prerađevine, jer se u ovoj oblasti usklađuju akcize u skladu sa evropskim direktivama.

Na sjednici je naglašeno da su i u ovoj oblasti predviđene korekcije iznosa akciza krajem godine, uz namjensko usmjeravanje prihoda u oblasti zdravstva.

UO UIO je zaključio da se istovremeno pripremaju izmjene seta zakona koji prate primjenu Zakona o akcizama u BiH.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH biće upućen u redovnu proceduru, a konačnu riječ daće Parlamentarna skupština BiH.

Članovi UO UIO su na prošloj sjednici podržali inicijativu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za uvođenje takozvanog "plavog dizela", pa će ovaj dio zakonskih izmjena biti pokrenut krajem godine kako bi bile završene obaveze uspostavljanja registra poljoprivrednih gazdinstava gdje ova evidencija ne postoji.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bamjalucanin

Sramota prava! Barel nafte u svijetu je jeftiniji od vode za pice a kod nas hoce da poskupljuju. Galopiramo unazad.

ogorceni gradjan

MALO VAM JE UZMITE I ZRAK PA OPOREZUJTE A VI SE SVAKAKO VOZITE O TROSKU DRZAVE

Xxx

Stoka

Walk

Da da zaduzuju se da bi sebi obezbijedili luksuz, a ti jadni narodu placaj....

MONDO REPORTAŽE