• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Juan, treća svjetska rezervna valuta?

Kina je preduzela praktične korake da učvrsti pozicije svoje valute, nakon što je premijer Ven Đibao prozvao Vašington zbog slabosti dolara.

 Juan, treća svjetska rezervna valuta? Izvor: MONDO

Kineski juan bi u doglednoj budućnosti mogao da postane, uz dolar i evro, vodeća svjetska valuta, izjavio je ekonomista i raniji šef centralne banke Hongkonga Džozef Jam.

On tvrdi da je svjetskoj ekonomiji neophodna i treća, jaka, valuta koja bi mogla da pripomogne oporavku dolara i evra koji su oslabljeni usljed negativnog dejstva globalne finansijske krize.

Kina je, prema riječima Jama, od marta ove godne preduzela praktične korake da učvrsti pozicije svoje valute u svjetskim finansijama, nakon što je premijer te zemlje Ven Đibao javno prozvao američku administraciju zbog slabosti dolara.

Jam smatra da je sada glavna prepreka na putu da juan postane rezervna svjetska valuta u tome što kineska novčana jedinica još uvijek nema punu međunarodnu konvertibilnost.

Kina, doduše, raspolaže ogromnim deviznim rezervama, od približno 2,2 biliona dolara, što je velika podrška juanu, ali je neophodno da Peking otvori vlastito tržište državnih obveznica za inostrane centrobanke i druge finansijske institucije da bi mogle da stvore rezerve izražene u kineskoj valuti, smatra ekspert.

Jam pregnozira da će kineska ekonomija dostići po obimu privredu zone evra i SAD u roku od 20 godina i to će, takođe, značajno povisiti rejting juana u međunarodnim finansijama.

Rokovi u kojima juan može postati prava međunarodna rezervna valuta zavise, prema ocjeni kineskih ekonomista koju prenose lokalna glasila u Pekingu, od brzine finansijskih reformi, dok neki eksperti upozoravaju da bi tržište akcija u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta moglo, u doglednoj budućnosti, da doživi slom jer je "prenaduvano".

Ekonomista Endi Se, koji je ranije vodio azijsko odjeljenje kompanije "Morgan stenli", smatra da kinesko tržište akcija sada podsjeća "na Ponzijevu piramidalnu šemu" i da se može "obrušiti", nakon prestanka primjene državnog programa za stimulisanje privrednog rasta i pošto se inflacija ponovo razbukta.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE