• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad evra uzrokovao bi krah KM

Konvertibilna marka (KM) je velika zabluda, koju političari svjesno serviraju da bi se stvorila lažna slika o monetarnoj stabilnosti, smatra ekonomista Aleksa Milojević.

 Pad evra uzrokovao bi krah KM Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

On je ovo izjavio na marginama Ekonomskog foruma koji je održan u Sarajevu. Izjave da BiH ima stabilnu valutu, za mnoge stručnjake na forumu, nisu tačne.

"Kurs je određen administrativno i dvadeset godina je isti. Gotovo dve decenije, jedan evro vredi 1,95 maraka ili koji fening gore, dole. Realno je da jedan evro vrijedi pet i više maraka", kaže Milojević i dodaje da se kurs ne mijenja samo zato što EU tako želi.

Bez inflacije

"U Bosni i Hercegovini nema inflacije, jer je fiksni kurs administrativno određen. Pad evra značio bi i krah konvertibilne marke. Tek tada bismo vidjeli šta je inflacija i koliko imamo moćnu valutu", poručuje Milojević.

On navodi da time što podržava administrativni kurs, Brisel, u stvari, podržava slabe vlade koje nemaju prave projekte da jačaju privredu, već žive od kredita i zaduživanja. To odgovara i svetskim finansijskim institucijama, koje guraju milijarde maraka preko kredita i na taj način zarađuju ogroman novac.

"Ukoliko bi evro krahirao, tek onda bi građani BiH shvatili koliko imaju slabu valutu. BiH sada ima 15 milijardi KM spoljnog duga. Kada je 1999. uspostavljana konvertibilna marka, nije bilo duga. I sada kada dug raste, nama je kurs stalno isti. To nije realno", ističe Milojević u razgovoru za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, jednog dana će KM morati da izađe na slobodno finansijsko tržište.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE