• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Dramatično promijeniti prioritete u BiH''

Autor SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je potrebno dramatično promijeniti prioritete, jer će samo tako BiH biti bliža EU.

"Ključ je da se narednih osam godina donosioci odluka posvete razvoju i napretku zemlje, a da druga pitanja, koja su do sada bila svakodnevnica, skinemo s liste prioriteta", istakao je Šarović na Ekonomskom forumu u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, napredak je jedini ključ za rješavanje svih nesporazuma u BiH, a siromaštvo usložljava sva pitanja u zemlji, te cijeli region gura u nazadak.

Šarović je naglasio da povećanje konkurentnosti BiH zavisi od saradnje na svim nivoima vlasti, te dodao da se u javnosti često uljepšava slika ekonomije BiH.

"Ekonomski pokazatelji jesu solidni, ali to ne smije da nas zavarava, jer BiH, ali i cijeli region, ne napreduju dovoljno brzo", rekao je Šarović.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da, ukoliko BiH želi vidljiv napredak, svako treba da radi svoj posao i daje od sebe najbolje što može, naglasivši da zaduženja u zemlji moraju biti ciljana.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu organizuje danas Drugi ekonomski forum, na kojem je ključna tema razvoj i konkurentnost zemalja u regionu, a okupio je predstavnike izvršne vlasti, privrednike, te akademske zajednice BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Teme foruma su i javno-privatno partnerstvo u funkciji podrške infrastrukturnim projektima, vladavina prava i pravna sigurnost kao osnova za investicije i razvoj, te akreditacije visokoškolskih institucija kao uslov konkurentske prednosti na tržištu rada.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE