• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plaćaćemo vino kao zlato? Sve manja proizvodnja

Autor mondo.rs

Proizvodnja vina u svetu pala je u 2017. godini na najniži nivo u proteklih 60 godina zbog loših vremenskih uslova u Evropskoj uniji, saopštila je danas Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).

 Plaćaćemo vino kao zlato? Sve manja proizvodnja Izvor: MONDO/Dragana Todorović




Ukupna globalna proizvodnja vina je prošle godine iznosila 250 miliona hektolitara, što je za 8,6 odsto manje nego u 2016. i najniža proizvodnja od 1957. godine, kada je "skliznula" na 173,8 miliona hektolitara, navodi se u izveštaju te organizacije sa sedištem u Parizu.

Jedan hektolitar je ekvivalent za nešto više od 133 standardne boce vina od 0,75l.

Svi vodeći proizvođači vina u EU su prošle godine bili pogođeni lošim vremenskim uslovima, što je prouzrokovalo ukupan pad proizvodnje od 14,6 odsto na 141 milion hektolitara, poručuju iz OIV-a.

Italijanska proizvodnja vina je pala za 17 odsto na 42,5 miliona hektolitara, francuska za 19 odsto na 36,7 miliona, a proizvodnja u Španiji za 20 odsto na 32,1 milion hektolitara, prema projekcijama te organizacije.

Francuska vlada je prošle godine saopštila da je pad proizvodnje vina posledica loših vremenskih uslova, kao što su prolećni mraz, suša i oluje koje su pogodile ključne vinogradarske regione - Bordo i Šampanju.

Pravilo 20:20 za ispijanje vina

Nasuprot tome, proizvodnja je bila gotovo stabilna u SAD, četvrtom najvećem proizvođaču, i u Kini, koja je postala sedmi najveći proizvođač vina posle Australije i Argentine.

U Latinskoj Americi trendovi su mešoviti, s obzirom na 25-procentni skok proizvodnje u Argentini i pad od 6 odsto u Čileu.

Istovremeno, globalna konzumacija vina je porasla na oko 243 miliona hektolitara u 2017. godini, što je za 1,8 odsto više u odnosu na godinu dana ranije.

SAD su potvrdile poziciju najvećeg konzumenta vina u svetu sa popijenih 32,6 miliona hektolitara, a na drugom mestu je Francuska sa 27 miliona.

Potrošnja vina u Kini je značajno porasla treću godinu zaredom, sa prošlogodišnjim rastom od 3,5 odsto na 17,9 miliona hektolitara.

Gledano sa izvozne strane, Španija ostaje najveća izvozna zemlja po obimu proizvodnje, sa udelom na globalnom tržištu od 20,5 odsto, dok Francuska drži vodeću poziciju kada je reč o vrednosti izvoza, sa prošlogodišnjim izvozom vrednim 9 milijardi evra.

Generalno gledano, globalni izvoz je dostigao 107,9 miliona hektolitara u 2017. godini, što je za 3,8 odsto više nego godinu dana ranije, a vrednost tog izvoza 30,4 milijarde evra, što je za 4,8 odsto više nego 2016. godine.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE