• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drva najskuplji energent, struja najjeftinija

Autor mondo.ba

Poremećaj na tržištu energenata RS.

 Drva najskuplji energent, struja najjeftinija Izvor: mondo.ba
Izvor: mondo.ba

Najskuplje grijanje u RS je trenutno na drva, uprkos šumama kao najvećem javnom resursu, a najjeftinije prolaze oni koji koriste električnu energiju.

Kako piše "EuroBlic", za jednu sezonu po sadašnjim cijenama jednom domaćinstvu potrebno je oko 1.600 KM za ogrjevno drvo, a gotovo isto toliko treba novca za pelet.

Oni koji si griju na struju potrošiće za sedam mjeseci oko 800 KM, dok oni koji su priključeni na ''Eko toplane'' plate gotovo 1.000 KM za grijanje za 50 kvadrata grijnog stambenog prostora, prenose novine.

Na tržištu trenutno vlada nestašica ogrjevnog drveta a tu situaciju koriste dobavljači koji su podigli cijene čak i na 100 maraka po metru.

Cijena gradskog grijanja je već nekoliko godina ista i iznosi 1,65 KM po kvadratu, dok je struja u RS posljednji put poskupjela u maju 2016.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mikipirs

Ako gledamo stan od 50m2 najskuplja je toplana, prvo placa se cjele godine po velikoj cjeni, drugo lose griju, najefikasnije u slicaju stana od 50m2 jeste struja, ali nije najjeftinija, sigurno je da za 50m2 ne treba 1600KM drva, ali treba 600KM plus efikasnost, ako se ne uradi centrala pec na drva nego obicni sporet, nije bas najbolja, pelet je dobar ali su velika ulaganja u startu, u svakom slucaju grijanje nije jeftino ali stanovi 50-60m2 je najbolje grijati na struju. Preko 60m2 neki drugi energent, ali ne toplana, jer su skupi i lose griju.

MONDO REPORTAŽE