• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do njemačkog standarda možemo ''za 50 godina''

Autor SRNA

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu izjavila je u Briselu da će zemljama Balkana, uz sadašnje stope rasta, biti potrebno 50 godina da stignu trenutni njemački standard života.

 Do njemačkog standarda možemo ''za 50 godina'' Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Bregu je ukazala da zemlje regiona proteklih godina bilježe napredak i imaju pozitivnu ekonomsku perspektivu, ali da se još suočavaju sa važnim izazovima ekonomske politike, kao i nesigurnostima u odnosima između ekonomija, saopšteno je iz RCC-a.

"Siromaštvo, nejednakost, odliv visokoobrazovane radne snage, rodna nejednakost, učešće mladih i zapošljavanje - i dalje su razlozi za zabrinutost u cijelom regionu", rekla je Bregu na skupu posvećenom održivom ekonomskom rastu i razvoju zemalja Balkana.

Ona je istakla da regionalni lideri treba angažovanije da rade na jačanju regionalne saradnje, te poručila da ekonomije Balkana treba da budu aktivni učesnici u planiranju zajedničke budućnosti Evrope u regionu.

Direktor Kancelarije Fondacije "Fridrih Ebert" u Srbiji Maks Brendle naveo je da se u studiji o održivom ekonomskom rastu i razvoju na zapadnom Balkanu navodi da je rast ponovo realnost u jugoistočnoj Evropi, ali da sam Balkan nije rješenje za ekonomske i društvene izazove, te se za region preporučuje održiv, kvalitativan i uključiv rast, dok se inicijativa za regionalni ekonomski prostor ističe kao korak u pravom smjeru.

Na skupu je posebna pažnja posvećena mogućnostima prevazilaženja razlika u razvoju između jugoistočne Evrope, s jedne, i srednje i istočne Evrope i prosječnog rasta EU s druge strane, pri čemu je posebno govoreno o diferenciranom korištenju direktnih stranih investicija, potrebi za razvojem nacionalnih i regionalnih politika, te potrebi za revizijom instrumenata monetarne i fiskalne politike.

Zaključeno je da je jasno i često obavještavanje građana Balkana o koristima otvorenih tržišta i društava, kao i podržavanje potencijala za integraciju u regionu, sve važnije za pridobijanje dodatne podrške.

Savjet za regionalnu saradnju se obavezao da će u narednom periodu nastaviti intenzivniji rad u ovom pravcu.

Jučerašnji skup u Briselu organizovao je RCC u saradnji sa Kancelarijom Fondacije "Fridrih Ebert" za EU.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

S7

Da, da, ali za 50 godina, Nemačka će biti 100 godina ispred BiH.

Ut

Normalno da nemožemo imati taj standard,dok naši političari, imaju po tri funkcije,koje naplaćuju debelo a i oduzimaju ta radna mjesta.Ispada blam,kada kažu,da se bore da mladi ostaju u BiH.

MONDO REPORTAŽE