• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Srbija će teško sprečiti ulazak Kosova u MMF

"Teško je uticati na prijem Kosova u MMF i Svetsku banku zbog toga što zemlje koje su do sada priznale Kosovo imaju veliko učešće u njihovom kapitalu"

 Đelić: Srbija će teško sprečiti ulazak Kosova u MMF Izvor: MONDO

Srbija će teško sprečiti ulazak Kosova u Medjunarodni monetarni fond (MMF) i Svetsku banku, budući da se o ulasku u te organizacije odlučuje većinom kapitala koje imaju zemlje koje su već priznale nezavisnost Kosova, ocenio je potpredsednik srpske vlade Božidar Djelić.

U telefonskoj izjavi iz Vašingtona, Đelić je Beti rekao da je uoči sutrašnjeg prolećnog zasedanja MMF-a u Vašingtonu delegacija Srbije, koju osim njega čine ministar finansija Mirko Cvetković i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, razgovarala s vodećim ljudima te organizacije i Svetske banke.

On je naveo da da je u razgovorima s predstavnicima MMF-a i Svetske banke delegacija Srbije predočila pozicije državne politike oko Kosova.

"Rekli smo da Srbija nikada neće prihvatiti tu nezavisnost i da ćemo uraditi sve što je našoj moći da sprečimo eventualni ulazak te tvorevine u te finasijske organizacije", rekao je Djelić.

On je, medjutim, ocenio da je povodom toga "situacija teška" budući da se o ulasku u MMF i Svetsku banku odlučuje većinom kapitala u tim institucijama, odnosno većinom kvota.

"Tu je teška situacija zbog činjenice da zemlje koje su do sada priznale Kosovo imaju veliko učešće u kapitalu MMF-a i Svetske banke", objasnio je Đelić i dodao: "Tako da nas očekuje veoma teška bitka na tom planu".

Potpredsednik Vlade Srbije rekao je da je u razgovorima delegacije Beograda s predstavnicima MMF-a ustanovljeno da je u Srbiji potrebno uložiti dodatne napore da se održi makroekonomska stabilnost i da Srbija nastavi put ubrzanog rasta.

"To će iziskivati odredjene napore u domenu budžeta i, istovremeno, povećanje učešća investicija u infrastrkuturi budžetu u godinama koje dolaze", rekao je za Betu Đelić.

Prema njegovim rečima, delegacija Srbije, budući da je u Vašingtonu u svojstvu tehničke vlade, nije mogla da govori o "nekom novom programu s MMF-om".

Đelić je rekao da je s predstavncima Svetske banke razmotreneno "trenutno sprovodjenje postojećih zajmova", ali i da je fokus bio na novom zajmu koji je potpisan.

"Potpisali smo novi zajam koji se tiče decentralizacije socijalnih usluga koji je veoma važan da bismo na lokalu mogli da efikasnije pomažemo najosetljivijim slojevima našeg društva. To će se raditi u domenu prosvete, zdravstva i socijalne politike", rekao je Đelić i dodao da predstoji veliki rad sa Svetskom bankom u tom domenu.

"Razmotrili smo mogućnost da se za odredjeni iznos poveća trenutnih 600 miliona dolara koliko imamo za sledeće tri godine i Svetska banka će do oktobra razmotriti mogućnost da se ukupni iznos novca poveća", dodao je potpredsednik vlade Srbije.

Povodom opšte atmosfere u Vašingtonu, Đelić je ocenio da je ovaj sastanak MMF-a i Svetske banke "pod znakom velike zabrinutosti za ekonomsku budućnost sveta".

"Predvidjanja MMF-a su da će sledeće godine privredni rast biti značajno manji, da u Americi postoje ozbiljne šanse da dodje do recesije. I isto tako, identifikovano je da je finansijska kriza već dovela do gubitaka u finansijskom svetskom sistemu od hiljadu milijardi dolara", kazao je on.

Đelić je objasnio da to može nepovoljno uticati na reforme u Srbiji.

"U svim zemljama koje su na našem nivou razvoja došlo je u poslednja tri meseca do poskupljenja kapitala, znači resursa i kamata za oko jedan odsto, što je značajno povećanje. Tako da će utoliko biti važnije da u mesecima koji dolaze sprovodimo odgovornu politiku da bi se održala makroekonomska stasbilnost", ocenio je Đelić.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE