• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREF: Dobit povećana za 22,4 odsto

Autor mondo.ba

Prema revidiranim finansijskim izvještajima Penzijski rezervni fond Republike Srpske (PREF) u 2018. godini ostvario je neto dobit u iznosu od 6.129.059 KM što je za 22,40% više u odnosu na 2017. godinu.

 PREF Penzijski rezervni fond dobit Izvor: Samir Cacan, mondo.ba
Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Fonda PIO, u funkciji Skupštine PREF-a, usvojen je godišnji izvještaj o poslovanju PREF-a i donesena je Odluka o isplati dobiti, prema kojoj će se Fondu PIO Republike Srpske isplatiti dividenda u iznosu od 5.084.827,69 KM što je za 9,78% više nego prošle godine.

"Kao i u prethodnih sedam godina, revizorska kuća Deloitte dala je pozitivio mišljenje na finansijske izvještaje PREF-a i Društva za upravljanje PREF-om za 2018. godinu.  Kao rezultat procesa restrukturiranja portfelja PREF-a, u 2018. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i depozite, te su prihodi od kamata u 2018. godini dostigli 4,80 miliona KM. Iako iznos isplaćenih dividendi preduzeća iz portfelja PREF-a ima trend pada, to su i dalje najznačajniji prihodi PREF-a,'' navodi se u saopštenju PREF-a.

U 2018. godini ostvaren je prinod od dividende u iznosu od 5,41 miliona KM. Kao i prethodnih godina, preduzeće sa najvećom dobiti i najvećom dividendom koja je isplaćena PREF-u je Telekom Srpske, koji je PREF-u prošle godine isplatio dividendu u iznosu od 5,1 miliona KM. 

"Zadovoljni smo što i ove godine, kao i svake godine do sada, isplaćujemo dividendu u maksimalnom zakonom dozvoljenom iznosu. Od osnivanja smo kontinuirano povećavali učešće dužničkih hartija u portfelju PREF-a, a time u prihode od kamata. Trenutno je 40% portfelja PREF-a ili 92 miliona KM u dužničkim instrumentima što garantuje da ćemo i budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske", izjavio je Miloš Grujić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE