• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Banjaluci manje od 10 odsto nezaposlenih

Autor mondo.ba

Broj zaposlenih u Banjaluci je, u posljednje tri godine, povećan za 4.400 i trenutno iznosi rekordnih 70.000 zaposlenih, saopšteno je nakon sastanaka Igora Radojičića i ministra Petričevića.

 Banjaluka zaposlenost posao radna mjesta Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Poslije današnjeg sastanka gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića i ministra privrede i preduzetništa Republike Srpske Vjekoslava Petričevića, posvećenog aktuelnim ekonomskim izazovima, Radojičić je istakao da je broj nezaposlenih u Banjaluci pao ispod 10 odsto, ali i napomenuo da je to dijelom, posljedica odlaska stanovništva u inostranstvo, ali i novog zapošljavanja.

"Dio, uglavnom mlade radne snage, odlazi i tu se suočavamo sa ozbiljnim strukturalnim problemima na tržištu rada, jer sa ovakvim padom stope nezaposlenosti ispod 10 odsto, mi praktično dolazimo u situaciju da je sve veći broj zanimanja deficitaran i da je sve teže pronaći radnike. Sa druge strane, kod onih koji su zaposleni to je dovelo do povećanja plata i to se vidi po nizu pokazatelja," rekao je Radojičić, objavio je sajt Gradske uprave.

Govoreći o aktuelnim ekonomskim trendovima, Radojičić je istakao da Banjaluka ima posebno dobre pokazatelje u sektoru građevinarstva i da su posljednje dvije godine u toj oblasti obilježene sa više rekorda.

"Ovo su dvije rekordne godine u Banjaluci u ovoj oblasti. Imamo više od 50 otvorenih gradilišta, ne računajući javne infrastrukturne radove. Prošle godine je u Banjaluci u gradnji bilo 1.200 stanova i građevinarstvo je veoma važan sektor u gradu kada je u pitanju broj zaposlenih i kada je riječ o prihodima, koji su iznosili oko 15 miliona maraka u protekloj i ovoj godini", rekao je Radojičić.

On je napomenuo da je ovih dana zaključen ovogodišnji javni poziv za podsticaje, za koje je predviđeno oko 1,1 milion KM iz gradskog budžeta.

"Najveće interesovanje je za liniju nabavke osnovnih sredstava gdje imamo oko 150 prijava. Druga linija je samozapošljavanje sa pristiglih 70 prijava, dok je treća linija pomoć srednjim stručnim školama u opremanju kabineta. Udvostručili smo sredstva u odnosu na prošlu godinu i ove godine izdvajamo 200.000 KM za ovu namjenu. Već imamo sedam prijavljenih srednjih stručnih škola za opremanje kabineta", naglasio je Radojičić.

Radojičić je istakao da Grad intenzivno razvija poslovne zone i da će, sa namjerom otvaranja novih pogona, Banjaluka kupiti još dodatnih placeva u okolini Poslovne zone „Ramići“ kako bi se stvorio prostor za nove firme i radna mjesta. Prema njegovim riječima, u septembru će Gradska uprava ponuditi na prodaju i prvu veću parcelu u novoj poslovnoj zoni „Jelšingrad“.

"Pored toga, sa Vladom RS želimo da razgovaramo o tome da nađemo veće i optimalne prostore u kojima ćemo razvijati startap firme iz IT sektora, odnosno jedan tehnološki park u Banjoj Luci", kazao je Radojičić.

Ministar Petričević je prvi posjetu banjalučkoj Gradskoj upravi od formiranja Vlade ocijenio uspješnom i naglasio da su razgovori vođeni o nizu tema od značaja za grad, ali i cijelu Republiku Srpsku.

"S obzirom na to da Grad već duži niz godina ima programe podsticaja, bilo nam je zanimljivo čuti kako je Grad to uradio, jer Ministarstvo privrede i preduzetništa, do kraja godine, treba da raspodijeli 1,4 miliona KM za podsticaje. Otvorili smo i brojna pitanja o razvoju novih tehnologija i potrebi da se ovaj sektor što brže i uspješnije razvija. Već sljedeće nedjelje ministarstvo će organizovati sastanke sa predstavnicima komercijalnih banaka na kojima ćemo doći do podataka o mogućnostima plasiranja kreditnih sredstava privrednicima i pod kojima uslovima je to izvodljivo. Cilj je da kamatne stope ne budu više od 2 odsto, a da period otplate bude 10 godina, sa grejs periodom od dvije godine", naveo je Petričević.

Po završetku sastanka, Radojičić i Petričević posjetili su uspješno banjalučko preduzeće „Glorija lajn“ u naselju Vrbanja, koje se bavi proizvodnjom čarapa.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Cudna jada, od Banjaluke grada.

S10

Glavni administrativni centar

Sugestija

Banjaluci od tih vecih projekata koje planirate pored Kongresnog centra i Mosta na Docu fale i stadion i dvorana. Posebno dvorana. To Radojicicu ni ne spominjes toliko o tvom vidjenju razvoja sporta u gradu a na ovom stadionu mogu da se igraju samo najniza pretkola evropskih takmicenja

Glasač

Svi otisli

MONDO REPORTAŽE