• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Elektroprivreda RS: Nema poskupljenja struje

Autor mondo.ba

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS).

 Elektroprivreda RS: Neće biti poskupljenja struje za građane Srpske Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom preduzeću ističu da rast cijena nije u planu.

"Iako su proizvodne cijene električne energije i cijene za potrošače u raskoraku, a i tržišne cijene struje su višestruko veće, za sada ne planiramo poskupljenje za građane RS", rekli su u ERS, prenosi "Glas Srpske".

Naveli su da im najveće probleme u proizvodnji električne energije stvara neraspoloživost Hidroelektrane “Dubrovnik”.

"Početkom godine u toj elektrani došlo je do havarije, tako da su oba njena agregata već osam mjeseci van pogona. Proizvodnja električne energije HE “Dubrovnik” pripada sistemu “Hidroelektrana na Trebišnjici”, te je time proizvodnja značajno smanjena", istakli su u ERS.

Aplikacija za poređenja cijena struje u BiH

Dodali su da im suša ove godine ne stvara probleme kada je u pitanju proizvodnja struje.

"Proizvodnja električne energije u hidroelektranama se planira na osnovu vjerovatnoće pojave dotoka na slivovima, a ostvareni dotoci u ovoj godini su na svim slivovima više od 90 odsto u odnosu na plan. Najniži su na slivu Trebišnjice - 90 odsto, na slivu Drine 93 odsto, dok su na slivu Vrbasa iznad 100 odsto", kazali su u ERS.

Dodali su da su za sedam mjeseci ove godine na slobodnom tržištu prodali 837 gigavata električne energije koja je bila višak.

"U istom periodu lani prodata su 1.853 gigavata, a razlog manje prodaje je neraspoloživost HE “Dubrovnik”, te kapitalni remont TE “Gacko”", kazali su u ERS i dodali da su od početka juna do sada kupili 24,42 gigavata struje, što predstavlja 3,37 odsto potrošnje u RS u ovom periodu.

Elektrokrajina: "Nulta tolerancija" daje rezultate

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE