• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija potpisuje za ulazak u "rusku" uniju 25. oktobra

Autor mondo.rs

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da se potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) očekuje 25. oktobra.

 Srbija potpisuje za ulazak u "rusku" uniju 25. oktobra Izvor: MONDO/Nikola Janković/slikano Alcatel telefonom
Izvor: MONDO/Nikola Janković/slikano Alcatel telefonom

Ambasador je kazao da je potpisivanje tog sporazuma o zoni slobodne trgovine tek početak, i da očekuje da će saradnja jačati.

"Pre svega je reč o slobodnoj trgovini, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodnom kretanju roba, usluga i radne snage. EAEU je uzela najbolje iskustvo svih sličnih integracija, i smatramo da EAEU ima dosta solidnu perspektivu. Svakog dana više i više zemalja ispoljava ženu da se priključi, da ima neku vrstu ugovora", kazao je Bocan-Harčenko tokom gostovanja na televiziji N1.

On je rekao da proces evrointegracija neće biti prepreka u saradnji Rusije sa Srbijom i naveo da je ranije je bilo uspešne saradnje bez ikakvih prepreka sa zemljama koje su ranije bili kandidati za EU, a sada članice EU.

"Pregovaranje o pridruživanju sa EU, ranije kada odnosi Rusije i EU nisu bili zategnuti kao sada, nije bio smetnja. Šteta je kad se kaže zemljama koje su kandidati da treba da prave izbor - EU ili Rusija, što po svom sadržaju i smislu nije pravedna i pravična poruka. Neophodna je ravnoteža", kao je Bocan-Harčenko.

Kako je kazao, moguće je da Srbija postane karika u odnosima Rusije i EU, odnosno u saradnji između EU i EAEU.

"Što se Rusije tiče i evroazijske ekonomske integracije, mi se zalažemo za otvoreno tržište, otvoreno i slobodno tržište bez prepreka. Za konkurenciju i takmičenje smo spremni. EAEU ne nameće pravila", istakao je on.

Srbija će, kako je objasnio, posle potpisivanja, 25. oktobra, imati mogućnost slobodne trgovine bez carina, sa malo izuzetaka, i prodor na tržište od ukupno 180 miliona potrošača.

Rusija će, s druge strane imati mogućnost povećanja plasmana svojih proizvoda - industrijskih i drugih, dodao je Bocan-Harčenko i istakao da je cilj da trgovinska razmena dostigne četiri milijarde dolara.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE