• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udruženja potrošača: Slijede nova poskupljenja

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

Predstavnici Elektroprivrede RS, Privredne komore i velikih trgovinskih lanaca u Srpskoj na današnjem sastanku pronašli su kompromis o novoj cijeni električne energije. Moguća nova poskupljenja.

 Korigovana cijena struje za privrednike u Srpskoj, hoće li biti novih poskupljenja? Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je za naš portal da je novi ponuđeni ugovor dosta povoljni u odnosu na prvobitni prijedlog, te da su trgovinski lanci pristali na cijenu električne energije od 40 umjesto 50 evra za megavat sat.

"Ugovori će biti korigovani i potpisani već u toku dana i trajaće četiri mjeseca, odnosno do kraja ove godine", rekao nam je Blagojević i dodao da će početkom 2020. godine stupiti na snagu novi ugovori o snabdijevanju strujom po cijeni od 45 evra po megavat satu.

On je istakao da će u međuvremenu biti izvršena i dodatna analiza potrošnja električne energije radi sagledavanja koliko koji trgovinski lanac ima mjernih mjesta, koliko troši struje i pod kojim naponskim opterećenjima

"Elektroprivreda će na osnovu svoje poslovne politike eventualno i predvidjeti određene bonuse za ta privredna društva", istakao je Blagojević.

Predstavnici velikih trgovačkih lanaca su na jučerašnjem sastanku u Privrednoj komori Srpske naveli da im je neprihvatljiva cijena od 50 evra za megavat i da smatraju da bi se oni trebali naći u grupi privrednih subjekata kojima je određena cijena struje od 35 evra za megavat.

Nakon jučerašnjeg sastanka oni juče nisu htjeli pred novinare i poručili su da traže da se što prije organizuje sastanak sa rukovodstvom Elektroprivrede kako bi pokušali da dogovore nižu cijenu struje.

Ovo je drugo poskupljenje industrijske struje u Republiici Srpskoj od početka ove godine, a u udruženjima potrošača kažu da će se ono kao bumerang odraziti i na građane.

"Kao što je bio slučaj i ranije uslijediće lančana poskupljenja kako životnih namirnica tako i ostalih potrepština. Oni svoje troškove, između ostalog, pravdaju skupljim prevozom, a kada dođe do eventualnih pojeftinjenja poslodavci ne mijenjaju cijene", rekla nam je Nedeljka Ilijić iz Udruženja potrošača "Oaza".

Naša sagovornica nam kaže da je "Oaza" u nekoliko navrata regovala za najavljivana poskupljenja kako ne bi išla na štetu potrošača, ali krajnji rezultat je bezuspješan.

"Svaki dan slušamo pritužbe građana i bojazan oko poskupljenja. Radi se o tome da su te stvari u nadležnosti rukovodećih struktura. U Trebinju je, konkretno, došlo do odluke da poskupe komunalija i niko nas nije kontaktirao. Jednostavno se ne poštuju zakoni. Svaka javna ustanova koja pruža navedene usluge mora imati komisiju u čijem sastavu mora biti predstavnik potrošača", podvukla je Ilijićeva.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE