• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vidović: Budžet Srpske imao prihode iznad planiranog nivoa

Autor SRNA

Ministar finansija u Vladi RS Zora Vidović obrazložila rebealans budžeta i način na koji će biti utrošena uvećana sredstva.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je cilj donošenja rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu da iz viška ostvarenih prihoda bude omogućena realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća, među kojima su povećanja penzija i plata za pojedine budžetske korisnike.

Ukupna budžetska sredstva, precizirala je Vidovićeva, planirana rebalansom budžeta Republike Srpske za ovu godinu iznose 3,316 milijardo KM, što predstavlja uvećanje od 60,6 miliona KM, odnosno 1,9 odsto u odnosu na sredstva planirana budžetom za 2019. godinu.

Možda će vas zanimati

Ona je istakla da su uslovi za rebalans budžeta stvoreni zbog izmjene u strukturi realizovanih budžetskih sredstava i izdataka, kao i povećanja prihoda iznad planiranog nivoa.

"Izvršenje prihoda i priliva u budžetu Republike Srpske za prvih sedam mjeseci ukazalo je na povećanje prihoda iznad planiranog nivoa, što je stvorilo realne pretpostavke za pokretanje izrade rebalansa budžeta", rekla je Vidovićeva u intervjuu Srni.

Prema njenim riječima, najznačajnija povećanja prihoda u odnosu na plan budžeta odnose se na doprinose za penzijsko invalidsko osiguranje za 19 miliona KM, naknade za priređivanje igara na sreću za 10,4 miliona KM, poreza na dobit za 9,8 miliona KM i poreza na dohodak za 7,2 miliona KM.

"Na rashodovnoj strani rebalansa budžeta došlo je do povećanja na pozicijama ličnih primanja koja su uvećana za 7,3 miliona KM u odnosu na planirani budžet, prvenstveno zbog povećanja naknada i plata pojedinim kategorijama zaposlenih u policiji i pravosuđu. Takođe, rebalansom su uvećane i doznake na osnovu penzijskog osiguranja za 12 miliona KM u odnosu na planirani budžet za 2019. godinu, zbog vanrednog usklađivanja i rasta penzija od dva odsto u toku godine, a čija primjena je počela od 2. jula", navela Vidovićeva.

U Banjaluci je jutros počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran Prijedlog rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu - po hitnom postupku, kojim je planiran budžetski suficit od 67,6 miliona KM.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE