• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li biti povećanja PDV-a?

Autor mondo.ba

Iako zvanično ne postoji inicijativa za povećanje PDV-a, u javnosti se špekuliše da bi mogao biti povećan na 19 odsto. Javnost se pita je li moguće povećanje PDV-a i koliko je ono ekonomski opravdano.

 Hoće li PDV u BiH biti povećan? Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

U Upravi za indirektno oporezivanje ističu da su u Nacrtu zakona koji su pripremili za državni parlament ostavili jedinstvenu stopu PDV-a od 17 odsto, kao i nultu stopu na izvoz. Smatraju i da je postojeći sistem jedinstvene stope, koja nije visoka, najbolji model za Bosnu i Hercegovinu, ali da će postupiti onako kako zakonodavac kaže.

U slučaju uvođenja više stopa bilo bi potrebno vrijeme od minimalno šest mjeseci da Uprava bude u potpunosti spremna što podrazumijeva izmjenu poreske aplikacije i dodatne obuke. To vrijeme je potrebno i poreskim obveznicima koji će morati prilagoditi svoja softverska rješenja koja prate njihov rad.

Sa formiranjem Savjeta ministara koje bi uskoro trebalo uslijediti ponovo se aktuelizije priča o povećanju PDV-a. Za povećanje je, uz određene uslove, kandidat za predsjedavajućeg novog Savjeta ministara.

"Podržao bih takav prijedlog samo ako će se ta sredstva vratiti direktno privredi kroz sistem doprinosa", rekao je Zoran Tegeltija, prenosi BHRT.

Opozicija je kategorički protiv povećanja PDV-a.

"To je jako opasno. Štetno i za privredu i za građane. Novi nameti nikako neće dobro uticati na standard građana i biće izuzetno negativni po privredna kretanja", kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Privrednici nisu oduševljeni sve glasnijim najavama povećanja PDV-a. Ako se to ipak dogodi, kažu da se mora voditi računa o mogućim posljedicima po privredu i građane.

"Hoće li to biti sa 17 na 19, sa 17 na 18, hoće li napraviti vremenski razmak pa reći u iduće četiri godine ćemo povećavati sukcesivno do nekog iznosa što u svakom slučaju treba uraditi. I mi smo za to. Ali samo pod uslovom da se nađe adekvatan balans i da se zaštite svi oni koji bi potencijalno mogli osjetiti negativne posljedice tog povećanja", mišljenja je Aleksandar Ljuboja, iz Privredne komore Banjaluka.

Ekonomisti takođe ne misle da je povećanje PDV-a dobra ideja. Nikakav izgovor, smatraju, nije da imamo najnižu stopu poreza na dodanu vrijednost u regionu.

"Kada ne želite stezati remen što rade građani u BiH moraju, onda je najlakše naći opravdanje da se to opterećenje poveća. Ono što je bit jeste ušteda, smanjenje broja zaposlenih, smanjenje učešća javnog sektora u budžetima", objašnjava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Hoće li doći do povećanja PDV-a i za koliko, odlučiće Parlament BiH. Posljednju riječ daće političari, a ne struka, privrednici ili građani koji će po svom džepu najbolje osjetiti eventualno povećanje PDV-a, navodi BHT.

PROČITAJTE I OVO

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ip

Malo su narod oporezovali.Treba još i više,da narod se,što pre iseli i eto mjesta za migrante.Bravo za pametne glave.

MONDO REPORTAŽE