Prva sjednica novog Savjeta ministara

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija

Sjednice Savjeta ministara biće otvorene za javnost

Autor SRNA
Autor SRNA

Savjet ministara donio je danas odluku o otvaranju sjednica za javnost, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Tegeltija je ukazao da je odluka o otvaranju sjednica za javnost donesena shodno ranije izrečenom opređeljenju o transparentnom radu svih ministara.

"U ovom trenutku nemamo ni tehničke niti proceduralne mogućnosti da otvaramo sjednice za javnost, ali smo donijeli odluku da to radimo. Zadužili smo Generalni sekretarijat da najduže u roku od 60 dana ponudi tehničko rješenje i predstavi najbolje prakse otvorenih sjednica kako se to radi u regionu i u EU", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare.

On smatra da će od otvaranja sjednica Savjeta ministara za javnost najviše koristi imati građani i novinari, napominjući da će dok se ne pronađe najbolje tehničko rješenje nakon svake sjednice biti održana konferencija za novinare na kojoj će neko od ministara predstaviti zaključke.

Savjet ministara je danas donio tehničku odluku o izmjenama Odluke o uslovima, kriterijumima i načinu korištenja godišnjeg odmora za zaposlenike i druge budžetske korisnike u institucijama BiH, koje je predložilo Ministarstvo pravde i kojom se definiše ko potpisuje rješenja.

Tegeltija je napomenuo da je donesen i zaključak vezan za materijale koji su ranije dostavljeni u Sekretarijat Savjeta ministara u kojima se, kako je naveo, nalazi više od 300 materijala koji su se tu našli po različitim osnovama.

"Neki od tih materijala su iz 2016. godine, 2017, 2018. a dominantno su iz 2019. godine. Zadužili smo Generalni sekeratarijat da sva ministarstva i upravne organizacije, te sve one koji su predlagači materijala obavijesti da se u roku do 15 dana izjasne o njima, odnosno koje materijale žele da povuku", rekao je Tegeltija.

On je pojasnio da ima mnogo materijala koji nemaju nikakvog smisla da se usvajaju u 2020. godini jer tretiraju periode prije dvije ili tri godine.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se i godišnji nacionalni program /ANP/ nalazi među tih više od 300 matarijala, Tegeltija je odgovorio da ne vidi razloga da taj dokument bude na dnevom redu jer je Predsjedništvo BiH usvojilo Program reformi čijim usvajanjem je priča o ANP-u završena.

Prema njegovim riječima, Savjet minitara je donio i zaključak o potrebi da se broj materijala koji predlagači dostavljaju u Generalni sekertarijat smanji sa 27 na 12 primjeraka jer je neracionalno i skupo, te predstavlja ogromnu potrošnju papira.

"Cilj je da se samo jedan primjerak dostavlja, a da se sve ostalo radi elektronski. Sigurno je da ćemo po sjedici imati desetine hiljada stranica manje štampanih materijala", rekao je Tegeltija.

Savjet ministara je danas donio i odluke kojim su preusmjerena sredstva sa Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u iznosu od dva miliona KM za Fond za povratak, te Ministarstva odbrane u iznosu od 1,3 miliona KM koja su ostala neutrošena za kapitalna ulaganja, odnosno, nabavku helikoptera.

Tegeltija je pojasnio da je sa dnevnog reda skinuta tačka Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019-2022. godina, jer u pripremi sjednice nije postojala saglasnost.

On je pojasnio da je ministar inostranih poslova Bisera Turković zatražila da ovaj materijal bude dodatno razmotren.

Granični prelaz i autoput

Savjet ministara donio je na današnjoj sjednici u Sarajevu odluku o odobravanju ukupnog iznosa sredstava za izgradnju graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija u iznosu 14,5 miliona KM, rekao je predsjedavajući Savjeta Zoran Tegeltija.

Tegeltija je istakao da su na ovaj način stvorene pretpostavke da Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ zaključi ugovor o izgradnji ovog prelaza na osnovu tendera koji je ranije proveden.

"Donijeli smo i odluku o zaključivanju ugovora o finansiranju izgradnje Koridora `Pet ce` u vrijednosti 140 miliona evra", rekao je Tegeltija, precizirajući da se sporazum odnosi na izgradnju tzv. srednjeg dijela koridora Poprikuše-Nemila i Tarčin-Ivan.

On je dodao da će sporazum sa EBRD-om, koji se upućuje u dalju proceduru Predsjedništvu BiH, potpisati ministar finansija u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda.

Kada je riječ o graničnom prelazu Svilaj, Savjet ministara zadužio je UIO da u okviru odobrenih sredstava započne radove na izgradnji graničnog prelaza Svilaj-Donji Svilaj.

"To su sredstva koja su ranije obezbijeđena iz budžeta, a dio grant sredstava obezbijedili su EU i EBRD", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara i dodao da u narednom peirodu treba obezbijediti dodatnih sedam miliona KM kako bi bio završen ovaj granični prelaz.

Tegeltija je naveo da su na današnjoj sjednici imenovani predstavnici BiH u međunarodnim monetarnim institucijama.

Možda će vas zanimatiGuverner BiH u ovom mandatu Savjeta ministara biće Tegeltija, u EBRD-u Bevanda, a u Svjetskoj banci ministar inostranih poslova Bisera Turković, a za njihove zamjenike imenovani su zamjenik ministra finansija u Savjetu ministara Hazim Raničić, odnosno ministri finansija Republike Srpske Zora Vidović i Federacije BiH Jelka Miličević.

Tegeltija je dodao da je Savjet ministara imenovao i svoj Odbor za unutrašnju politiku, kojim će predsjedavati ministar odbrane Sifet Podžić, a njegov zamjenik biti ministar pravde Josip Grubeša, te Odbor za ekonomiju, kojim će predsjedavati Bevanda, dok će njegov zamjenik biti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

"U odborima su i ostali ministri iz te oblasti“, rekao je Tegeltija, navodeći da u radu oba odbora učestvuju i Direkcija za evropske integracije, Kancelarija za zakonodavstvo, te predstavnici Brčko disterikta. /

Budžet do kraja februara

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija očekuje da će budžet BiH za 2020. godinu biti usvojen do kraja februara ili u prvoj polovini marta.

Tegeltija je novinarima u Sarajevu rekao da je danas o budžetu za narednu godinu razgovarao sa ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom.

"On još nije dobio prijedloge svih budžetskih korisnika. Očekujem da će narednih dana ti zahtjevi biti kompletirani", istakao je Tegeltija.

On je naveo da će, nakon što stignu zahtjevi budžetskih korisnika, biti koncipiran nacrt budžeta institucija BiH za 2020. godinu.

Tegeltija smatra realnim da do kraja januara bude koncipiran nacrt budžeta, a da budžet bude usvojen u Parlamentarnoj skupštini do kraja februara ili u prvoj polovini marta.

Savjet ministara danas je usvojio odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prva tri mjeseca naredne godine u iznosu od 241,5 miliona, do usvajanja budžet za 2020. godinu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader