• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tražili ste, platite: Britanci će morati da prave kompromise, upozorava EK

Autori mondo.rs Autori Tanjug

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen, upozorila je danas Veliku Britaniju da neće dobiti najkvalitetniji pristup tržištu EU nakon Brexita, ukoliko ne napravi velike kompromise.

Fon der Lejen je to rekla u Londonskoj školi ekonomije, uoči prvog sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i dodala da će pregovori o novom trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i EU biti teško, uz opasku britanskim glasačima da "uz svaki izbor slede i posledice", prenosi AP.

Džonson je ranije rekao da Britanija traži slobodan trgovinski sporazum, ali da ne želi da zadrži pravila i standarde EU, zbog čega je fon der Lejen upozorila da bez ravnopravnih uslova u oblasti životne sredine, rada, oporezivanja i državne pomoći, Britanija ne može imati najkvalitetniji pristup najvećem jedinstvenom tržištu na svetu.

Možda će vas zanimati

Fon der Lejen je kazala i da nema dovoljno vremena da se razmotre svi aspekti budućih odnosa EU i Velike Britanije do kraja godine, zbog čega će obe strane morati da se odluče na šta da se fokusiraju, prenosi Rojters.

"Bez produženja prelaznog perioda nakon 2020. godine, ne možete da očekujete da ćete da se dogovorite o svakom pojedinom aspektu našeg novog partnerstva. Moramo da odredimo prioritete", rekla je fon der Lejen.

Prema njenim rečima, prioritet EU je da podrži integritet jedinstvenog tržišta bloka i njegove carinske unije.

"U vezi toga nema kompromisa", rekla je ona i dodala da bez slobodnog protoka ljudi, nema slobodnog protoka kapitala, dobara i službi.

Predsednica EK je istakla i da je potrebno sveobuhvatno partnerstvo u oblasti bezbednosti kako bi se borili sa prekograničnim pretnjama "od terorizma do sajber bezbednosti i kontra obaveštajnih podataka".

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE