• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi istjerali svoje: Krenuo gas svečano otvorenim Turskim tokom

Autori mondo.rs Autori SRNA

U Turskoj se danas svečano otvorila dionica gasovoda Turski tok, kojom gas od ruske stanice Anape do turskog mjesta Kijikej ide cijevima ispod Crnog mora. Gas već krenuo za Bugarsku.

Svečanom otvaranju je, osim turskog predsjednika Redžep Tajip Erdogan, prisustvovao veliki broj zvaničnika, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, srpskog Aleksandra Vučića i bugarskog premijera Bojka Borisova.

Rusija je, inače, već počela da šalje gas Bugarskoj, Grčkoj i Sjevernoj Makedoniji putem novog gasovoda, objavio je u nedjelju bugarski Bulgartransgaz.

Možda će vas zanimati

Ruski Gazprom počeo je da šalje oko 3 milijarde metara kubnih gasa Bugarskoj, zamijenivši rutu koja je do sada prolazila preko Ukrajine i Rumunije. Gazprom je tom rutom prošle godine isporučio oko 3 milijarde kubika gasa Grčkoj i oko 500.000 miliona Makedoniji, prenosi Hina.

Malinov je rekao da ti gasovodi, Transbalkanski gasovodi, sada ne rade, ali i dodao da su reverzibilni pa bi se mogli koristiti za slanje gasa Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini pojavi li se potražnja.

RUSIJA U TANAP-U?

Ruski gas bi mogao u određenoj fazi da poteče gasovodom TANAP, izjavio je ruski ambasador u Bakuu Mihail Bočarnjikov za azerbejdžanski televizijski kanal SVS. Transanadolijski gasovod i TAP (Transjadranski gasovod) dio su južnog gasnog koridora, projekta snabdjevanja Turske i evropskih potrošača gasa iz kaspijskog regiona. Kapacitet TANAP-a je 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Oko šest milijardi kubnih metara biće isporučeno Turskoj, a ostatak u Evropu, gdje će se gas dovoditi nakon završetka TAP-a, koji je predviđen za prvu polovinu ove godine.

Gasovod Turski tok donosiće Gaspromu oko 500 miliona dolara prihoda godišnje, izjavio je zamjenik šefa ruskog Nacionalnog fonda za energetsku bezbjednost Aleksej Grivač za RIA novosti.

"Ako se oslonimo na brojke o projektovanom kapacitetu novih cjevovoda koje je predstavio zamjenik predsjednika upravnog odbora Gasproma Famil Sadigov, Turski tok će činiti trećinu ukupne Gaspromove dobiti", rekao je Grivač, a prenosi Hina.

Sadigov je sredinom decembra procijenio da da bi Turski tok i Sjeverni tok 2 zajedno i sa punim kapacitetom, mogli da povećaju dobit Gasproma prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za više od 1,5 milijardi dolara godišnje.

DRUGA CIJEV - BALKANSKA

Rusija inače gradi Turski tok sa dva cjevovoda, a ukupan kapacitet je oko 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak gasovoda je namijenjen snabdjevanju domaćeg tržišta Turske, a drugi za zemlje južne i jugoistočne Evrope, dok je kapacitet svakog kraka gasovoda po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Drugi krak gasovoda ide od Turske kroz Bugarsku preko Srbije a zatim dalje do Mađarske, a u planu je da se nastavi prema Slovačkoj i Austriji.

Prve količine gasa iz Turskog toka poteći će kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, najvjerovatnije u oktobru, kada počinje sljedeća gasna sezona, najavio je ranije ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić.

Završeno je polaganje cijevi duž gasovoda u Srbiji od 403 kilometara, rekao je Antić Tanjugu i dodao da je ostalo da se završe mjerne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara, koja treba da obezbjedi punu funkciju gasovoda.

Kompresorska stanica kod Žabara trebalo bi da bude gotova u drugoj polovini ove godine.

Po puštanju kompresorske stanice u Bugarskoj i pomenute stanice u Srbiji, biće obezbjeđen neophodan pritisak da bi taj gas nastavio da teče ka Mađarskoj i dalje do centralno-evrpskih gasnih skladišta.

PROČITAJTE I OVO

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE