• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U 18 opština u Srpskoj ima više penzionera nego radnika

Autor mondo

Na ovom spisku nalaze se Bileća, Novi Grad, Bratunac, Čajniče, Novo Goražde, Lopare, Ljubinje, Nevesinje, Vukosavlje, Rudo i Kneževo.

 U 18 opština u Srpskoj ima više penzionera nego radnika Izvor: Mondo/Goran Sivački

Neslavnim spiskom, prema podacima Fonda PIO, obuhvaćeni su i Šekovići, Trnovo, Vlasenica, Berkovići, Petrovo, Oštra Luka te Ribnik, saznaju ''Nezavisne novine.''

U ostalim lokalnim zajednicama, prema podacima za novembar 2019. godine, više je radnika nego penzionera.

Možda će vas zanimati

Među pozitivnim primjerima šampion je Srebrenica, gdje na 606 penzionera dolaze 2.293 radnika. Slijede Kotor Varoš (2.225 penzionera, 5.518 radnika), Ugljevik (1.650 penzionera, 4.089 radnika), te Donji Žabar (219 penzionera, 534 radnika).

U Fondu PIO RS rekli su za "Nezavisne" da je na nivou Republike Srpske sadašnji odnos broja osiguranika i korisnika prava 1,20 naprema jedan.

"Taj odnos bio je najnepovoljniji prije pet-šest godina, kada je iznosio 1,12 naprema jedan", navode iz Fonda PIO.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, smatra da su penzije dijeljene i šakom i kapom.

"Kako je koja vlast poslije rata dolazila, dokazivala se kod naroda na taj način što je davala penzije koje nikad niko nije davao u istoriji penzijskog osiguranja", naveo je Rakulj. On smatra da je status penzionera danas dosta težak.

"Ljudi koji su radili 40 godina dobiju 381 marku. Šta će oni s tim kad su im komunalne obaveze više od 200 maraka? On je praktično gladan pola mjeseca", tvrdi Rakulj.

U opštini Ribnik koja je, sudeći po podacima Fonda PIO, najlošija po ovoj statistici, tvrde da taj podatak nije tačan te da imaju više od 1.600 zaposlenih, od čega, recimo, više od 250 u Šumskom gazdinstvu, te oko 40 u opštini.

"Imamo i privredne subjekte koji zapošljavaju po stotinu radnika. Mi svake godine vršimo nova zapošljavanja i u ovoj godini smo budžetom predvidjeli 150.000 maraka subvencija u tu svrhu. Tu je i otvaranje novih firmi kada je u pitanju drvna industrija, turizam i tako dalje", naveo je Nebojša Karać, načelnik opštine Ribnik.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE