• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpsku prošle godine posjetilo oko 400.000 turista

Autor SRNA

Republiku Srpsku je u prošloj godini posjetilo 400.268 turista koji su ostvarili 972.855 noćenja i u odnosu na godinu ranije broj dolazaka veći je za 4,8 odsto, a noćenja za pet odsto

 broj turista u RS Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Domaći gosti, kojih je bilo 181.401, ostvarili su 466.815 noćenja, dok je 218.867 stranih turista ostvarilo 506.040, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.


Broj noćenja koja su ostvarili domaći gosti u prošloj godini, u odnosu na 2018, veći je za 2,3 odsto, dok je broj noćenja stranih turista veći za 7,5 odsto.

Možda će vas zanimati

Prema turističkim destinacijama, lani su domaći gosti najviše noćenja, odnosno 204.488, ostvarili u banjama, a strani turisti najviše, 244.606, u takozvanim ostalim turističkim mjestima.

Ekonomista Duško Graković rekao je Srni da se nastavlja kontinuiran trend rasta pokazatelja turističke privrede uz nastavak tendencije dolazaka i noćenja stranih u odnosu na domaće goste.

"To jeste jedna od tendencija u turističkoj privredi ovog vremena, jer u prvom redu omogućava povećan devizni priliv. Takav trend, posebno u kontinentalnim zemljama, zahtijeva dalje dogradnje i dopune turističkih kapaciteta i ponude, jer turizam postaje oblast koja za sobom vuče i razvoj drugih oblasti privređivanja i djelatnosti", pojasnio je Graković.

Graković je, uz konstataciju da je lani u odnosu na 2018. godinu povećan broj noćenja u takozvanim ostalim turističkim mjestima, naglasio da to znači da je u Srpskoj turizam kao razvojni faktor ozbiljno shvaćen i da se konkretno radi na proširenju ponude - po horizontali i vertikali.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE