• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj za "Aluminij": Svi su otišli, ostali samo čuvari

Autori mondo.ba Autori Klix.ba

Mostarski Aluminij konačno je doživio svoj kraj, a danas je i posljednji radnik napustio hercegovačkog giganta, koji je slovio za najvećeg izvoznika u Bosni i Hercegovini.

Stotinjak radnika koji su bili na otkaznom roku danas su napustili krug kompanije, te su samo ostali čuvari, dok se ne odluči o sudbini pogona, piše Klix.ba.

Razočarani radnici koji su mjesecima očekivali spas preduzeća poručuju da su prevareni, izigrani i ostavljeni, bez ikakve nade u nastavak proizvodnje u bilo kojem obliku.

Možda će vas zanimati

"Nebriga vlasnika i izostanak podrške vladajućih struktura svih nivoa dovela je u situaciju da s današnjim danom u preduzeću ostaju samo službe osiguranja koje će čuvati imovinu društva", naveli su u pismu koje upućuju javnosti.

Podsjećaju kako je jedina ponuda koja je došla za ponovno pokretanje proizvodnje od "Abraham grupe“ konstantno odbijana i čitav proces se razvlači do te mjere da potencijalni investitori odustanu od čitavog procesa.

"Posljednja ponuda koju je Abraham grupa poslala je konačna i na koju očekuju odgovor. Vlada, po našim informacija, nije razmatrala ponudu i pokušava što više otegnuti proces u kojem si investitori na rubu odustajanja zbog zapreka na koje nailaze", navode u pismu ogorčeni radnici.

Pitaju se kome je cilj da se ponuda, u kojoj je predviđeno zapošljavanje 80 radnika odmah te 140 kroz period od godinu, pokretanje proizvodnje livnice, anoda i na kraju elektrolize, odbije i da se tako zatvori put ka potpunom oporavku fabrike.

"Izgleda da se priprema teren za domaće mešetare koji će imovinu Aluminija iskoristiti u svoje svrhe zbog vlastitog bogaćenja, a sve pod krinkom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. Vrijeme će pokazati kosu ti kojima je stalo dan fabrika u kojoj je radilo 900 radnika, bude zatvorena i pretvorena u privatnu svojinu mešetara, koji će postupati sa njom za lične kratkoročne interese", ističu u pismu.

Naglasili su da je ovo posljednja obavijest koju danas radnici a sutra već bivši radnici šalju kao vapaj da se što prije omogući investitoru da pokrene proizvodnju.

“Za većinu radnika je kasno, a ubrzo će biti kasno i za opremu koja je ostala u preduzeću, što će biti posljednji čavao u lijesu Aluminijske industrije u Hercegovini", poručili su od sutra biši radnici mostarskog Aluminija.

Nekad najbogatijoj hercegovačkoj kompaniji zbog dugova većih od 400 miliona KM 10. jula isključena je struja, a početkom septembra kompanija koja je ranije imala 900 radnika uručila je otkaze za dvije trećine njih, a danas je i preostalim radnicima otkazni rok istekao. Vlasnici Aluminija su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sa 44, mali dioničari i radnici 44, te Vlada Republike Hrvatske sa 12 posto dionica, podsjeća Klix.ba.

PROČITAJTE I OVO

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE