• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanogradnja u ekspanziji, ali nedostaje radne snage

Autor SRNA

Stanogradnja u Republici Srpskoj je u ekspanziji, ali je nedostatak radne snage ograničavajući faktor razvoja građevinarstva, izjavio je Srni sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori

 Stanogradnja u RS nedostatak radnika Izvor: Mondo/Željko Svitlica

On ističe da je u posljednje tri-četiri godine u blagom porastu tržište nekretnina u Srpskoj i procjenjuje da će se najviše graditi u Banjaluci, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Doboju, Prijedoru i Derventi, gdje još ima atraktivnih lokacija.


"Domaći investitori slijede najnovije trendove gradnje stambeno-poslovnih kompleksa", rekao je Petrović.

On je istakao da su velike javne investicije neophodne za napredak građevinarstva, te ukazao da je nedostatak radne snage ograničavajući faktor za čije prevazilaženje je jedan od načina prekvalifikacija za zanimanja koja su potrebna privredi.

Prema njegovim riječima, ubuduće treba očekivati manje kvalifikovanih radnika koji mogu adekvatno odgovoriti radnim zadacima u građevinarstvu, dok je, istovremeno, sve manje mladih koje ova vrsta posla zanima i koji bi mogli zamijeniti starije, iskusne radnike.

"Domaća preduzeća imaju ogroman problem sa nedostatkom stručne radne snage i vrlo je teško očekivati da će se iz domaćih resursa stanje u narednom periodu popraviti iako se u građevinarstvu stalno povećavaju zarade", rekao je Petrović.

On je istakao da u svim fazama u procesu izgradnje građevinskog objekta nedostaju radnici kao što su rukovaoci građevinskim mašinama - kranisti, zidari, tesari, armirači, keramičari, moleri, te monteri elektroenergetskih postrojenja. 

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE