• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi kamioni jaja iz BIH otišli za EU

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Prvi kamioni jaja za industrijsku preradu otišli su na tržište EU. U dvije fabrike u Hrvatskoj je izvezeno oko 600.000 jaja iz BiH.

 Izvoz jaja iz BIH u EU Izvor: MONDO

Jaja je izvezlo preduzeće "Agreks" Donji Žabar, potvrdio je za Mondo direkotor ove firme i predsjednik Zajednice živinara RS, Predrag Miličić.

„Po potvrdi našeg izvoznog rješenja iz Brisela, 14. decembra, prošle godine, koje je bilo na verifikaciji u Evropskoj komisiji, već u januaru ove godine mi smo izvezli prva jaja za industrijsku preradu na tržište EU, konkretno, radi se o dvije fabrike iz Hrvatske. U pitanju su količine od oko 600.000 jaja, a trenutno se vode razgovori za nastavak saradnje, ukoliko se interesi poklope i sa tim hrvatskim fabrikama i sa još dvije fabrike, jednom iz Austrije, a jednom iz Italije“, istakao je Miličić za Mondo.

Pročitajte i ovo

Naglasio je da smatra da je početak izvoza jaja za industrijsku prerad u EU jako značajan, te da je postignut evropski nivo i da firma na čijem je čelu može ispoštovati sve propise i standarde koji vrijede u zemljama EU.

„To nisu neke velike količine i nije to ključno što mi očekujemo jer mi očekujemo u 2020. godini definitinvno odobravanje izvoza konzumnih jaja u EU. Smatramo to značajnim jer bi trebalo da doprinese regulisanju tržišta jaja u BiH, jer BiH oobično ima viškova u odnosu na potrebe, a ukoliko se ti poslovi budu razvijali onako kako mi očekujemo  stvorićemo uslove za dizanje proizvodnih kapaciteta, a time i dodatno zapošljavanje“, naveo je Miličić.

Podsjećanja radi, BiH je u julu prošle godine odobren izvoz jaja za preradu na tržište EU. Tada je Evropska komisija dala 'zeleno svjetlo' za početak izvoza.

Kako je tada rečeno, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja je još jedan uspjeh za bh.peradarstvo, ali i cijelu prehrambenu industriju.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE