• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki drugi kontrolisani poslodavac isplaćuje platu u koverti

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Poreska uprava RS je kod svakog drugog poslodavca pronašla nepravilnosti kod obračuna poreza i doprinosa na lična primanja prilikom kontorole isplate plata u kovertama.

 Isplata plati na koverte u Republici Srpskoj Izvor: Siniša Stanić/MONDO

"Iako je Vlada RS Zakonom o podsticajima u privredi RS omogućila povrat dijela doprinosa, određeni broj poreskih obveznika ne pridržava se zakonskih propisa, te isplaćuje dio plate u koverti, a radnika prijavljuje na minimalni iznos plate čime čini utaju poreza i doprinosa," ističu za Mondo u Poreskoj upravi RS.

Zbog toga je, kako navode, Poreska uprava, prilikom pomenutih kontrola poseban akcenat stavila na one poreske obveznike koji prijavljuju radnike na minimalan ili ujednačen iznos plate, te je vršena analiza odnosa dobiti određenog obveznika I broja prijavljenih radnika na minimalnu platu.

Možda će vas zanimati

"Poreska uprava RS je za deset mjeseci prošle godine izvršila 132 kontrole poreskih obveznika koji su isplaćivali minimalna ili ujednačena lična primanja, te su kod njih 76 utvrđene nepravilnosti kod obračuna poreza I doprinosa zbog čega je naloženo plaćanje obaveza po osnovu doprinosa u iznosu od 1,5 miliona KM, a po osnovu poreza 387.151 maraka," naglasili su u Upravi.

Kako navode, uprava će i u narednom period nastaviti sa ovim kontrolama, a očekuju da će im pomoć pružiti i sami radnici koji su prijavljeni na minimala, a koji dio plate dobijaju u koverti.

"Oni sve to mogu prijaviti na brojeve telefona i elektronsku adresu Porske uprave RS, inspektori će po zaprimljenoj prijaviti istražiti tog obveznika," apelovali su u Poreskoj.

Božana Radošević, stručnjak za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS upozorila je da određeni poslodavci već duži niz godina zloupotrebljavaju najnižu platu.

"Evidentno je da postoji nesrazmjera između radnika bez kvalifikacije i onih koji se nalaze u evidenciji a koji primaju minimalnu platu. Minimalna plate je, inače, zaštitna kategorija za nekvalifikovane radnike i Savez sidnikata zajedno sa granskim sindikatima konstantno ukazuje na zloupotrebu najniže plate," istakla je Radoševićeva.

Smatra da bi Poreska upava trebala imati nadležnost kontrole obračuna iznosa plate, a ne samo utvrđivanja poreza I doprinosa.

"Ako se podsjetimo na ranije podatke, koje je objavljivao Fond PIO, pokazalo se da je pet do šest hiljada visokoobrazovanih radnika prijavljeno na najnižu platu ili neku platu koja je u par maraka iznad te plate, tako da ta negativna pojava postoji još iz ranijeg perioda i pokazalo se da se u velikoj mjeri zloupotrebljava i da se radnici prijavljuju na minimalac, a da im se razlika isplaćuje u koverti," naglasila je Radoševićeva.

Napomenuli su da Poreska uprava RS ovakve kontrole radi kontinuirano, u okviru svojih redovnih aktivnosti, ali je, ističu, u drugoj polovini prošle godine veći akcenat stavljen na otkrivanje poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u gotovom novcu, odnosno u koverti.

Pročitajte i ovo




Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Istina

Pa većina njih u vlasti i na funkcijama ima vlastite firme u kojima isto to radi. Prave se englezi.

Radnik

Ovo je javna tajna koja odgovara i vladi i poslodavcima koji to rade. Ogroman novac vrti se u sivoj zoni i svi zmire kao da to nije tako

Branislav

Ejšššš nisam to znao, a vjerujem ni vi

Darko

I ko ce da zastiti tog radnika kad prijavi poslodavca. sindikat sigurno nece Misicka stiti samo sebe nioj je dobro neradi za minimalac treba i nju maknuti nista nije ni uradila za radnike

Zeljko

To se kao nije znalo? Ja sam bio prijavljen na minimalac 10 godina a primao platu 5 puta vecu. Kad bi se povukla prica o prijavljivanju na stvarni iznos, to je bila nepremostiva prepreka. Svako ce radije prihvatiti 1000 u koverti, nego 500 - 600 na banku... Jer od 1000 se moze nesto ustediti a sa 600 jedva spajas kraj s krajem

MONDO REPORTAŽE