• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privrednici u RS će tražiti odgađanje plaćanja obaveza i kredita

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Veliki broj preduzeća u Republici Srpskoj iz različitih sektora trpi štetu, zbog blokade prometa robe koja dolazi iz Italije. Upućen apel da se ovaj problem što prije riješi i da se privrednicima omogući odgađanje plaćanja obaveza.

 Privrednici u RS će tražiti odgađanje plaćanja obaveza i kredita Izvor: MONDO, Miloš Đorelijevski

''Potrebno je da u najkraćem roku institucije Republike Srpske i BiH kontaktiraju Hrvatsku da se uz maksimalnu kontrolu omogući promet roba," rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević za Mondo.

Kamioni preduzeća iz Republike Srpske koji prevoze robu u Italiju i iz te države zaustavljeni su u Hrvatskoj. Hrvatska je donijela odluku da zabrani ulazak svima koji su 14 dana boravili u Italiji.

Možda će vas zanimati

Blagojević kaže i da je potrebno da se na nivou Republike Srpske razmotre mjere da se za preduzeća koja trpe štetu zbog blokade prometa sa Italijom odgodi plaćanje obaveza prema državi, ali i prema bankama , po uzoru na druge zemlje koje su ekonomski pogođene zbog epidemije (Italija, između ostalih)

Privredna komora je uputila povodom toga pismo Vladi RS i Savjetu ministara u kojem se navodi da mjera Hrvatske u značajnoj mjeri ugrožava poslovanja cijele naše privrede i stvara dodatne troškove domaćim preduzećima.

"Zbog toga, Privredna komora Republike Srpske uputila je danas inicijativu predsjedniku Vlade Republike Srpske, Radovanu Viškoviću, i predsjedavajućem Savjetu ministara BiH, Zoranu Tegeltiji, da hitno stupe u kontakt sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj i definišu način i uslove pod kojim bi, uz stroge zdravstvene kontrole, prevoz robe iz Italije u Republiku Srpsku, i u suprotnom smjeru, bio što prije omogućen. Napominjemo da ovakvu vrstu zabrane do sada nije uvela nijedna druga zemlja u Evropi. Takođe, predlažemo Vladi Republike Srpske i Savjetu ministara BiH da formiraju "krizne štabove", sastavljene od predstavnika nadležnih institucija, koji bi pratili uticaj ovog virusa na domaću privredu, informisali javnost, te sprovodili mjere u cilju ublažavanja posljedica, a privredi omogućili funkcionisanje uz primjenu maksimalnih mjera zaštite," navodi se u pismu.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Suc

Jao, patetike

MONDO REPORTAŽE