• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog pandemije 165 miliona evra posebnog kredita od MMF-a za BiH

Autor Srna/MONDO

MMF, zbog proglašenja globalne pandemije virusa korona, za sve zemlje članice stavio je na raspolaganje 50 milijardi dolara, a za BiH oko 165 miliona evra

 Zbog pandemije 165 miliona evra posebnog kredita od MMF-a za BiH Izvor: Youtube/printScreen

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Endru Džuel upoznao je predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju da je MMF, zbog proglašenja globalne pandemije virusa korona, za sve zemlje članice stavio na raspolaganje iznos od 50 milijardi dolara, a za BiH oko 165 miliona evra.

Riječ je o sredstvima putem posebne kreditne linije koja se odobrava u slučajevima vanrednih ili posebnih okolnosti, a kakve su trenutno proglašene u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Možda će vas zanimati

U skladu sa tim, zemljama članicama MMF-a u vanrednim ili posebnim situacijama odobravaju se sredstva do iznosa 50 odsto od uplaćene kvote, prema čemu bi BiH na raspolaganje bilo stavljeno oko 165 miliona evra.

S obzirom da se radi o posebnoj kreditnoj liniji, u ovim slučajevima primjenjuje se ubrzana procedura realizacije pomenutog aranžmana, te se očekuje da nakon završetka svih procedura sredstva odobrena BiH mogu biti operativna u mjesecu maju.

Tegeltija se zahvalio Džuelu na brzom odgovoru MMF-a u vezi krizne situacije u BiH i informisao ga da se odobrena sredstva planiraju upotrijebiti za potrebe finansiranja troškova u zdravstvenom sistemu, kao i za direktnu podršku privredi u BiH, te iskazao spremnost da se sa MMF-om otpočnu razgovori oko novog aranžmana za BiH, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE