• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privredna komora RS: Uredba o kontroli cijena može dovesti do nestašice

Autor SRNA

Privredna komora Republike Srpske dostavila je danas predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću inicijativu za stavljanje van snage Uredbe o vraćanju cijena na prethodni nivo kojom je propisana mjera neposredne kontrole cijena.

 Privredna komora RS: Uredba o kontroli cijena može dovesti do nestašice Izvor: Guliver/Getty /Thinkstock

"Na osnovu informacija koje smo dobili od trgovinskih preduzeća, a koja se bave maloprodajom prehrambenih proizvoda, zamrzavanje prodajne cijene na nivo od 5. marta prouzrokovaće nestašicu dijela proizvoda. Broj takvih proizvoda će se povećavati ukoliko Uredba ostane u primjeni", saopšteno je iz Privredne komore.

Razlog za to je, kako je navedeno, činjenica da su nabavne cijene za veliki broj proizvoda porasle u periodu od 5. marta do danas zbog čega dobavljači ove robe neće snabdijevati trgovinske lance ispod svoje nabavne cijene.

Možda će vas zanimati

"Srpska uvozi većinu prehrambenih proizvoda, a domaći proizvođači uvoze repromaterijal za proizvodnju. U skladu sa tim neminovno je očekivati da će se povećavati nabavne i proizvodne cijene za sve više artikala. To će za posljedicu imati da veliki broj artikala neće biti dostupan za nabavku u trgovinskim lancima, te da će se desiti ozbiljni poremećaji u ponudi prema krajnjim kupcima", istakli su iz Privredne komore.

Privredna komora je, s ciljem prevazilaženja navedenog problema, predložila izmjenu Uredbe o ograničenju marži u prometu robe i proširenje liste proizvoda na koje se ona odnosi proizvodima koji su obuhvaćeni Uredbom o vraćanju cijena na prethodni nivo, kao i da se obezbijedi stroga kontrola njene primjene.

"Zbog predupređenja eventualnih posljedica primjene Uredbe o vraćanju cijena na prethodni nivo neophodno je hitno preduzeti mjere za rješavanje ovog problema", naveli su iz Privredne komore.

Uredbom, koju je usvojila Vlada Republike Srpske, predviđeno je da se cijene osnovnih životnih namirnica vraćaju na nivo od 5. marta kada je u Srpskoj potvrđen prvi slučaj zaraze virosm korona. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Suc

Ucjena klasična

MONDO REPORTAŽE