• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: Članovi Vlade RS pola martovskih primanja daju Fondu solidarnosti

Autor MONDO/Bojana Živanić

Vlada RS donijela je nekoliko odluka za prevazilaženje posljedica nastalih širenjem koronavirusa u RS, istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

 višković smanjenje plata u vladi koronavirus Izvor: Srna, Миленко Шукало

"Prva odluka, koja je već najavljena je odgoda plaćanja poreza na dobit, kao i odgoda plaćanja svih naknada završnog računa, koje treba da se isplate do 31. marta - biće odgođena do 30. juna 2020. godine," naveo je Višković.

Druga odluka je, kako je naveo, moratorijum na kredite IRB i poslovnih banaka u periodu od tri mjeseca, a koji se odnose i na privrednike i na fizička lica.

Možda će vas zanimati

"Svi članovi Vlade RS odreći će se 50 odsto svojih ličnih primanja i ona će biti uplaćena u Fond solidarnosti," naveo je Višković.

Pojasnio je i da zaposleni u javnom sektoru, uz izuzetak zdravstvenog sektora, dobrovoljno mogu da potpišu izjavu da su saglasni da hoće ili žele da daju u Fond solidarnosti dio svojih primanja.

"Naša preporuka je da primanja do 1.000 KM bude pet odsto neto, a za primanja viša od 1.000 da to bude 10 odsto neto primanja", kazao je Višković.

Dodao je da je preporuka svim izabranim i postavljenim licima iz RS koji vrše funkcije, licima na rukovodećim mjestima, da se odreknu svojih primanja do 20 osto i da potpišu izjave o odricanju.

Naglasio je da, je preporuka da sve naknade za upravne i nadzorne odobre budu uplaćene u Fond solidarnosti.

"Ta sredstva će isključivu namjenu imati za pomoć radnicima u realnom sektoru i ovom prilikom pozivam sve institucie da pokažu solidarnost prema radnicima u realnom sektoru," navodi Višković.,

Rekao je da će u djelatnostima gdje su uvedene potpune zabrane rada, kao što su ugostiteljstvo i druge, poslodavci isplatiti samo neto plate, dok će porezi i doprinosi ići na teret Vlade RS.

''Sigurno da ćemo preduzimati i druge mjere.. Završetkom marta i početkom aprila ćemo imati situaciju kome i u kojem obliku možemo pomoći. Radimo aktivno i na formiranju Fonda za pomoć privredi, a taj fond će vjerovatno biti u funkciji u maju. Takođe, aranžman za MMF-om od 165 miliona evra privodimo kraju i očekujemo da bude operativan polovinom aprila,'' naglasio je Višković.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ko

Hvala Vladi na ponovi i podršku koju daje narodu u RS.

:))

A ne rece Viskovic do kada ce trajati vanredna situacija, da li ce se poceti raditi od 30 og marta?

ND

Dacu i ja citavu platu a mislim da ce i svi ugostitelbi dati svoju platu u fond

MONDO REPORTAŽE