• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dok direktni prihodi padaju: U martu 23 miliona KM više indirektnih poreza

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca 2020. godine iznosili su jednu milijardu i 882miliona KM i veći su za 59 miliona KM ili 3,24 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

 porastao prihod od indirektnih poreza Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Samo u mjesecu martu 2020. godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) je prikupila 652 miliona KM indirektnih poreza što je za 23 miliona KM više u odnosu na mart 2019. godine.

-Nakon što je UIO izvršila povrat PDV-a svim poreskim obveznicima koji su ostvarili pravo povrata u prva tri mjeseca 2020. godine u ukupnom iznosu od 337 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su jednu milijardu i 545 miliona KM i veći su za 73 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2019. godine – saopšteno je iz UIO BiH.

Možda će vas zanimati

Za finansiranje zajedničkih institucija u prva tri mjeseca 2020. godine raspoređeno je 182 miliona KM. Državne institucije svake godine dobijaju isti iznos prihoda od indirektnih poreza, a višak prihoda je pripao entitetima i Brčko distriktu. Tako je Federaciji BiH u prva tri mjeseca 2020. godine ukupno

raspoređeno 866 miliona KM, Republici Srpskoj 442 miliona KM, a Brčko distriktu 48 miliona KM.

Takođe, po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 49 miliona KM, Republika Srpska 32,4 miliona KM i Distrikt Brčko 1,7 milion KM.

Za razliku od indirektnih poreza, prihodi od direktnih poreza bilježe značajan pad. Na to je juče upozorila i ministarka finansija RS Zora Vidović, koja je navela da je u prvoj polovini marta u RS zabilježen rast prihoda od direktnih poreza, ali je u drugoj polovini marta manji za oko 50 miliona KM ili oko 20 odsto.

-Rapidno opadaju direktni porezi i to je bilo očekivano – kazala je Vidović.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE