• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federacija ograničila marže, očekuje se pojeftinjenje goriva

Autor SRNA

Vlada Federacije BiH /FBiH/ donijela je danas odluku da je maksimalna marža za maloprodaju naftnih derivata 0,25 KM po litru.

 Gorivo u BiH pojeftinjenje Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je na konferenciji za novinare da je Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku kojom je propisala maksimalne dopuštene marže u trgovini naftnim derivatima, što znači smanjenje cijena nafte u FBiH.

"U proteklom periodu dogodio se radikalan pad cijena nafte na svjetskom tržištu, a cijene su na brojnim pumpama u FBiH ostale iste, jer su pojedini trgovci ignorisali svjetsko tržište. Dio benzinskih pumpi prijavljivao je čak veoma visoke cijene i izuzetno visoku maržu koja je dostizala i 0,50 KM po litru", rekao je on.

Pročitajte i ovo



Novalić je naglasio da je ovom odlukom faktički naređeno smanjenje cijena nafte, odnosno njihovo usklađivanje sa stanjem na svjetskom tržištu.

On je istakao da je Vlada danas propisala i maksimalnu maržu za veleprodaju u iznosu 0,06 KM, što će spriječiti da prodavci preko veleprodaje nadoknade ono što "izgube" na maloprodaji.

Prema njegovim riječima, u slučaju da se na neki drugi način izbjegne efekat neposredne kontrole, Vlada je zadužila federalno Ministarstvo trgovine da pripremi zakonom predviđeni model određivanja najvišeg nivoa maloprodajnih cijena, o kome će promptno odlučivati na Vladi.

Novalić dodaje da je Vlada za sprovođenje nadzora odluka o smanjenju cijena nafte zadužila federalnu, kantonalnu, gradske i opštinske inspekcije.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE